Om 1000 år er gastronomien død.

La meg først si, jeg er en ivrig kjøtteter. Har vært i hotell og restaurant bransjen halve livet og har få moralske skrupler til hva jeg putter i magen. Ok noen skrupler har selvsagt også jeg.

Men når jeg ser på menneskehetens utvikling, vil jeg påstå at om ca. 1000 år spiser vi ikke lenger på samme «umoralske» måte. For det er nettopp moral som til syvende og sist styrer matfatet vårt. Om 1000 år er gastronomien som vi kjenner den død.

pillbroc

For tusenvis av år siden puttet vi alt som beveget på seg i munnen. Mennesker var hverken sære eller godt vant, de spiste for å overleve. Det faktum at vi hadde fått ild gjorde at noe smakte bedre, og enda mer kunne spises uten at vi ble dårlige. Vi eksperimenterte og storkoste oss med det vi ville av mat.

Sakte men sikkert har moral over det vi spiser krøpet inn over oss.

Nå i det 21. århundre er vi ofte opptatt av godt dyrehold, human avlivning og levedyktighet av bestandene. Det har tatt noen år, men moralen har begynt å styre matfatene. Og bra er selvsagt det. Eller?

Er vegetarianere fremtidens håp?

Noen har gått så langt som å bli vegetarianere på grunn av sine prinsipper. All respekt til dem. Men selv disse mat-moralske voktere må innrømme at det meste av det de spiser er levende organismer fra vår klode.

Mange vegetarianere tar avstand fra mat som kan tenke og/eller føle. Så utvikling av tankekapasitet bestemmer altså her om det levende organismen skal leve eller bli til magefyll. Men er det egentlig rettferdig at IQ skal bestemme over liv og død?

Det slo meg her om dagen, at om alle mennesker på denne kloden hadde blitt vegetarianere over natten, hadde alle levende vesener på jorden sluttet å eksistere på svært kort tid.

Vi har jo ikke nok hvete og soyabønner nå en gang, til å fø alle mennesker på vår klode. Vi hadde da altså i en kort periode spist alt vi fant av grønt, så dyrene til slutt ikke hadde noe å mette sulten med. Deretter så hadde det blitt slutt på alle tenkende vesener grunnet matmangel. Og muligens oksygen-mangel pga av manglende grønne planter som produserer luften vi puster?

Nei, det å bli vegetarianer er nok heller ikke den moralske fremtiden. Jeg er glad det ikke finnes for mange av dem enda, for da hadde presset på oss kjøttetere blitt for stort. Vi hadde blitt mobbet og forfulgt som røykere blir i dag.

Hva med når vi blir 20 milliarder mennesker på vår klode?

GMO diskusjonene som pågår om dagen er nok bare en liten bagatell av en fartsdump på vei til vår gastronomiske død. Vi klarer aldri lage nok mat i fremtiden på “konvensjonelle” måter selv om vi tillater aldri så mye kloning og celle-muteringer. Hva med når vi blir 20 milliarder mennesker? Og moralen er jo at det er fortsatt levende vesener vi tukler med.

Så hva gjenstår. Min spådom er ganske enkel. Syntese.

Vitenskapen er jo i fullt firsprang der allerede. Om 1000 år spår jeg at vi ikke har lov til å spise kjøtt, fisk eller grønnsaker av moralske (og muligens naturvitenskapelige) grunner. Det er helt forbudt. Nei vi har ikke alle blitt buddhister, men vi har lovfestet retten til å leve for alle skapninger inklusive de ikke-tenkende plantene. Matblogger er også sikkert forbudt. Vi får ikke lov til å klippe plenen en gang.

Vi sitter igjen med synteserte piller fra avfall som dekker våre primære behov på en moralsk men smakløs fornuftig måte.

Jeg er glad for at jeg lever nå. Jeg er glad for at min manglende moral tillater meg å nyte det å spise kjøtt, fisk og alle de plantene jeg ønsker. For om 1000 år er gastronomi død.

P.s. Jeg håper jeg tar feil og at vitenskapen også redder det assorterte matfatet vårt.

2 comments

 • Jan Høvvik

  Du har gode poenger og klare meninger – det er bra! Her skal du få litt trøst i forhold til det gastronomiske; Om tusen år spår jeg at mesteparten av kjøttet og fisken vi spiser kommer fra fabrikker som lager utsøkte varer fra spesialiserte dyreceller som dyrkes frem helt sterilt og uten at dyr plages! Nye grønnsaker med spesifikke egenskaper er skapt og alt vi drikker og spiser er individuelt tilpasset. Da kan Dagros og alle dyrene i verden kose seg og leve lenge på jorden.
  PS! Det forutsetter at vi mennesker i mellomtiden har ikke utslettet hverandre!

  Da kan vi ha dette som et veddemål og sjekke om ca. tusen år, eller som det også sies – den som lever får se!

  • Jeg håper du har rett.

   Men for å komme dit, må vi muligens ta noen vanskelige moralske valg.
   Som f.eks. å tillate uetisk forskning.
   Åpne opp for enda mer GMO forsøk. Ja til og med støtte det.
   Og dette sitter ikke så godt i folke-opinionen.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.