Matvarekjedenes nye “Appe” titt

Jeg har de siste dager og uker, sett med argus øyne på matvarekjedenes nye tankegang. De skal nå fange opp nye og gamle kunder med mobil apps.

De skal prøve å lokke kundene enda nærmere, de skal prøve å ta kontroll over ditt handlemønster.

Ok, nå høres jeg negativ ut. Det er jo kanske noe positivt i dette.

De påstår:

 • At hele familien kan koordinere innkjøpene.
 • At listen skal oppdateres ut i fra hvor varene står.
 • Ja handlerutiner skal bare bli lettere for deg.
Beklager, men jeg tror at øverste ledelse har hørt litt for mye på han sosialt uintelligente IT nerden/sjefen nå.
Hvorfor er jeg negativ til dette? Fordi det er for mange hinder til at dette vil lykkes. Fordi jeg føler at dere prøver å lure kunder.
Generelt så reagerer jeg på følgende:
 • Først å fremst så spør de etter fullt navn, mobilnummer og adresse(valgfritt) når du skal ta i bruk systemene. Mennesker er generelt redde for dette. Vi frykter det kan/kommer til å bli misbrukt, enten ved spam henvendelser eller gitt videre til andre selskap før eller senere.
 • Nå forventer de at alle varer skal handles i en butikk kjede bestandig.
 • Nå forventer de at hele familien skal være oppegående nok med IT og apps til at dette skal fungere.
 • Nå forventer de at familier skal bruke tid på å planlegge via IT.
 • Vi som er forbrukere, skjønner at dette bare er en metode for å låse oss som kunder til kun dere, og det stritter vi av natur i mot.
Når jeg testet Rimi Pluss, som nok har kommet lengst med dette, la jeg også merke til et par ting.
 • Prisene vises ikke i handle listen. Er det en glipp? Tvilsomt! Ønsker dere å gjøre folk blinde til produkt kostnaden? Mulig. Dette misliker folk, garantert!
 • Fantes ingen annonserte varer under, ja nettopp “annonserte varer”. Kommer kanskje senere?
 • Mobil app fungere kun på iPhone og Android. (Jeg har Symbian og Windows telefoner.) Fikk derfor ikke testet om det funker om varene og handlelisten er tilrettelagt i butikken via mobil. Kun via PC.
På den positive siden til Rimi Pluss:
 • Jeg likte meny tips siden, hvor en enkelt kan legge til råvarene til en rett på handle listen. En del spennende gode retter var det der også. En vet bare ikke hvor mye dette vil koste, og det trekker ned.
 • Rimi har også pusset opp butikkene litt, det er jeg takknemlig for. Det hjalp!

Min konklusjon er enkel. Dette hadde vært vannvittig bra om jeg var sengeliggende eller så lat, at jeg fikk varene utkjørt. Men som oppegående mat handler, kommer dette ikke til å brukes.

Jeg vil også si at dagens satsingen er noe feil målrettet. Det satses i utgangspunktet på familier. Uten at jeg har noen tall på dette, så mener jeg å ha hørt et sted at den største gruppen mennesker i Norge snart desverre er single. Disse blir jo oversett fullstending på en ganske arrogant måte, både i markedsføring og tilrettelegging.

Samtidig ser jeg med triste øyne, at tilbud til oss kunder som ikke er “medlemmer” er foreløpig borte. Tilbuds aviser som var så lett å finne på websidene er borte. De som gir meg et godt tilbud får ofte meg som kunde.

Mitt råd til matvarekjedene er enkelt.  Ikke hør så mye på IT nerden deres. Prøve å være mere folkelig. Spør hva folket ønsker. De er kanskje hverken så nerdete eller dumme som dere tror.

Gjør det å handle i butikkene deres til en gledelig opplevelse, ikke en fellestur på lageret for å hente varer fra plukklisten.

One comment

 • Takk for hyggelig tilbakemelding.

  Du har mange gode poenger, og vi tar med oss alle innspill i arbeidet med forbedring av tjenesten. Rimi Pluss har fått mye skryt, og generelt en varm velkomst gjennom mange nedlastinger.

  Vi vil gjerne svare på spørsmålene og kommentarene dine:

  Registrering og bruk av teknologi
  – Mange har en iboende skepsis mot å registrere seg med opplysninger. For at deling skal fungere, trenger vi opplysningene vi ber om. Du velger selv om du vil motta nyhetsbrev. Andre henvendelser vil ikke forekomme.
  – Som alle andre, vil også Rimi være så godt likt at kundene foretrekker å handle hos oss. Det går godt an å bruke handlelista i andre butikker. Riktignok vil ikke rekkefølgen på handlelista og varens plassering i butikken stemme like godt, men ellers fungerer det fint.
  – Bruk av PC og mobil kan være en terskel for noen brukere. Samtidig kan en handleliste med bilder for eksempel være til hjelp for dyslektikere.
  – Det er en kjensgjerning at en del kunder ikke har mulighet til å ta i bruk applikasjoner på sine telefoner. De kan bruke nettversjonen og skrive ut handlelista, eller få den tilsendt som sms hvis de deler handleliste med noen som har Rimi Pluss installert.

  Priser
  – Når det gjelder priser på produktene, så har det vært utelatt på grunn av at prosjektet i utgangspunktet er særdeles komplekst. Rimi Pluss har blitt lansert på Android, iPhone og nett samtidig, og det er mildt sagt utfordrende når hele varebeholdningen til Rimi skal formidles på denne måten. Pris på produkt og totalsum står øverst på lista over forbedringsønsker.

  Annonserte varer
  – Det er feil hvis annonserte varer mangler. Nå er det tilsynelatende i orden.

  Mobile plattformer
  – Vi har startet med de to plattformene som har størst utbredelse. Symbian og Windows-brukere må inntil videre sende handlelistene på e-post fra nettversjonen. Eller pr. sms hvis man deler handleliste med noen som har installert Rimi Pluss på telefonen.

  Målgruppe
  – Rimi har tatt utgangspunkt i småbarnsfamilier som, mer enn andre, opplever tidspress fra alle kanter hver dag. Det er på ingen måte hensikten å overse andre kundegrupper.

  Tilbud
  – Du kan finne ukens kundeavis på denne siden: http://rimi.no/Om-Rimi/Kundeavis

  Håper at dette var oppklarende. Vi vil nødig bli mistenkt for å lure kundene våre. Det hadde vært en kortsiktig strategi, og ville raskt ha blitt gjennomskuet.

  Som nevnt innledningsvis tar vi med oss alle kommentarer og forslag i det videre arbeidet med å gi kundene våre en rask og rimelig handel. Takk for hjelpen.

  Mvh. Lise Mette Kjellberg
  Kommunikasjonsrådgiver Rimi

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.