Mandelstappe med mozzarellaost

Mandelstappe med mozzarellaost er noe alle burde ha i sitt gastronomisk arsenal. Det er den beste potetstappen jeg vet om. Ja pr. i dag da. Det kommer alltid noe som er bedre.

Jeg har en del venner som har helt dilla på potetstappe. Personlig synes jeg det ofte er kjedelig, og lager det egentlig sjeldent hjemme. Og når jeg lager det, er det selvsagt fra bunn. Posene med stappe en får kjøpt smaker jo forferdelig så de ligger jeg langt unna.

Men så oppdaget jeg mandelstappe med mozzarellaost.

En god stappe er avhengig av gode poteter. Her til lands har vi ikke vært bortskjemt på mangfold når det kommer til poteter.

Inn fra venstre scene, dukket mandelpoteten opp. Dens opphav er noe omdiskutert. Det sies at conquistadorene som plyndret inkaene, var veldig opptatt av mandelpoteten, i tillegg til gull og andre skatter. Og tok den derfor med seg hjem til sydlige europa.

Etter hvert kom den nordover. Nøyaktig når den først kom til Norge fant jeg ikke ut i farten, men den ble først offisielt registrert i 1953. (Ref Fagforum Potet)

Det tok noe tid før den ble en suksess. Nå i dag er den vel anerkjent, og en av de mest populære potetene vi har. Dette skyldes mye smaken. Men her er det også store forskjeller. Som med alt som dyrkes, så varierer smaken avhengig av metoder, jordsmonn og vær.

Også var det dette med koking da.

Alle poteter har forskjellige kokemetoder. Noen tar 45 minutter under full koking, noen skal bare dampes.

Mandelpotet får jeg best resultat med hvis de kokes i 10 minutter, og så dampes i 10 minutter (sil av vann og stå med lokk på).

Men nok utenomsnakk. Her er oppskriften på den beste potetstappen jeg vet om!

Til 2 porsjoner trenger du følgende:

  • Ca. 8 mandelpoteter normal størrelse
  • 100 gram revet mozzarella ost (eller din favorittost)
  • 2 ss Creme Fraiche
  • 1 dl melk
  • 1-2 ss hakket gressløk
  • Salt og pepper

Kok potetene møre. Det vil si, kokes i 10 minutter. Hell av vannet og la det stå med lokk på i 10 minutter og dampe, da uten undervarme.

Skrell potetene og ha de tilbake i kjelen.

Tilsett ost, Creme Fraiche, og melk.

Mos det godt sammen med en gaffel eller lignende.

Smak til med gressløk, salt og pepper.

Varmes forsiktig opp på svak varme om nødvendig, men pass på så det ikke brenner seg.

Serveres.

Dette er nydelig. Og det passer til nesten alt!

Det finnes også en god del varianter som også bør prøves. Som f.eks. med stekt bacon oppi. Eller masse grønnsaker som løk, paprika osv.

God fornøyelse!