Lakseterte med urte rømmedressing

Jeg spiser nok alt for lite fisk. Det har mest med at jeg ikke bestandig rekker innom en butikk med god fersk fisk.

Enkelte butikker har av og til tilbud på laks. Som regel frossen, som regel dårlige stykker, eller lureri når det gjelder priser. Ofte kan du finne laks til 25-30 kroner porsjons stykke. Det at “porsjonen” er på 12o gram, noe som gjør prisen til rundt eller over 200 kroner kiloen irriterer meg hver gang jeg ser det.

Men av og til finnes det noen ærlige tilbud. Bunnpris har hver Mandag laks (frossen) til 72.50 pr. kilo. Dette er ikke råbillig, men en helt grei pris. Stykkene er også ganske ujevne, men fullt ut brukbare. P.s. Når en skal selge “Billig middag hver dag”, bør den kanskje ikke være frossen?

Men, denne laksen er helt perfekt til f.eks. terte/pai.

Så jeg laget Lakseterte i dag. Denne er til 4 store porsjoner.

Først  satte jeg på en kjele med vann, og kokte/dampet laksen i 10 minutter med litt salt, pepper og 2 laurbærblad. (Knus laurbærbladene litt i neven før du har den i vannet, for å få frem smaken.)

Så deigen. Jeg hadde 3 dl mel, 1 ts bakepulver, litt salt. Blandet dette sammen, tilsatte så et egg, ca. 1 dl melk som jeg lunket kjapt i mikrobølge ovnen. Knadde dette i 2 minutter. Denne deigen kan godt være litt mykere enn vanlig.Tilsatte litt mel eller vann, for å få den passe tykk og arbeidsvillig.

Så kan du enten kjevle den ut, eller bare gni og klemme den ut i pai formen. Så nøye på at det ser flott ut, trenger du ikke være.

Så forhåndstekte jeg den i ovnen, i ca. 5 minutter på 200 c. Den skal bare få en liten skorpe, trenger ikke bli brun eller gjennomstekt.

I en stekepanne stekte jeg grønnsakene jeg ville bruke. Paprika, spinat, som jeg hadde vasket selv. (Jeg betaler ikke 300% ekstra for at Bama skal vaske den for meg.) Så litt grovhakket paprika, hakket purreløk og finhakket hvitløk.

Deretter er det bare å fylle terten med grønnsakene og laksen. Laksen  grov smuldret jeg oppi med hendene.

Krydret dette  med salt, pepper og litt frisk Basilikum.

Pisket 5 store egg med 2 dl fløte (kan bruke melk) og helte over/oppå.

Inn i ovnen, ca. 200 grader, i ca. 20 minutter.

For å være sikker på at den er ferdig, stikker du et grillspyd eller lignende i midten. Sitter det egg fast, er den ikke ferdig. Begynner deigen langs kanten å bli for brun for tidlig, har du aluminiumsfolie over.

Jeg laget også en dressing. Denne er så enkel som det går an. Jeg brukte det jeg hadde av urter, og hadde det oppi rømme. Jeg brukte Basilikum, Persille, Estragon og Timian.

Klemte ut en lime jeg ikke hadde fått brukt til en gin/tonic i helgen, og vips, så var dressingen ferdig. Litt fersk loff og salat til så er dette en herlig rett, for middag, lunsj eller når det måtte passe.

Skulle ha med denne på teammøte, så fikk ikke tatt porsjons bilde.