Kyllinglapskaus Provencal

Av og til begynner jeg på en tanke med hensyn til matlaging, og ender opp med noe helt annet enn det som var tenkt. Og av og til, er det, det beste som kunne skje. For Kyllinglapskaus Provencal som jeg har valgt å kalle dette, var uten tvil, den beste lapskausen jeg noen gang har spist!

Og dette passer så utrolig godt til kalde vinterdager!

Jeg skulle egentlig braisere (langtidskoke) hele kyllingfileter. Men etter hvert som jeg kuttet grønnsaker, begynte tankene å snu. Det var kaldt ute, jeg var allerede litt sulten, og jeg hadde litt lite rødvin 🙂 Da ble det lapskaus i stedet.

Så hvorfor kaller jeg den Kyllinglapskaus Provencal? Provencal er som regel, retter som franskmen kaller mat som kommer fra provinsene, og som bruker lokale, gode råvarer som gir maten den gode naturlige smaken.

I tillegg så har mange hørt om krydderblandingen som heter Provence. Navnet på denne lapskausen ga seg selv når jeg både brukte enkle råvarer og en krydderblanding som det.

Vanligvis tenker en storfekjøtt når en lager lapskaus. Men kylling er slett ikke dumt å bruke. Det trenger ikke så lang koketid som det typiske storfekjøttet en bruker til lapskaus, og koster ofte mindre.

Til 3 normale porsjoner brukte jeg følgende:

 • 400 gram kyllingfilet
 • 1 løk
 • 3 normalt store matpoteter
 • 2 gulrøtter
 • 2 fed hvitløk
 • 2 dl rødvin
 • 4 dl hønsekraft (evt. 4 dl vann og 1/2 hønsebuljong terning)
 • 1 ss Provence krydder (Rosmarin, timian, basilikum, oregano og litt estragon)
 • Salt og pepper
 • Olje til steking
 • Tilbehør f.eks. nystekt brød

Provence krydder kan en gjerne lage selv. Det er ca. like deler timian, rosmarin, basilikum, litt mindre oregano, og enda mindre estragon, som blandes sammen. Men provence krydder som en kjøper ferdigblandet i butikken, er en veldig grei og god blanding som jeg ofte bruker selv.

Begynn med å skrelle og dele opp grønnsakene i terninger.

Del opp kyllingen i terninger. De kan godt være litt større enn grønnsakene, men her spiller det egentlig ingen rolle med hensyn til størrelse eller form.

Ha litt olje i en stekepanne eller kjele på medium til sterk varme, og brun grønnsakene sammen med provence krydderet først. La de få 2-3 minutter.

Tilsett kyllingen, og la alt brune/småsteke i 3-4 minutter. Hensikten er at alt skal få litt svak brunfarge. For dette vil da gi den litt gyldne fargen på det hele senere. (Du slipper å jukse med sukkerkulør.)

Tilsett deretter rødvin og hønsekraft. Om du bruker hønsebuljong terning, bland den ut i varmt vann først. Om en hiver terningen bare rett oppi, er det ikke bestandig at den løser seg ordentlig opp.

Det er også litt viktig med litt rødvin. Rødvin og timian er 2 smaker som hører så utrolig godt sammen, og er litt av kjernen bak den enormt gode smaken her.

La det hele småkoke til det er “lapskaus” tykk. En drøy time burde holde, men det er avhengig av potetene som er brukt. Noen trenger litt med tid enn andre for å gi fra seg nok stivelse til å tykne sausen.

Smak til med salt og pepper. Evt. litt mer provence krydder.

Serveres.

Fersk brød med smør her, er nesten påbudt, men flatbrød kan i nøden gå 🙂

Dette er i all ydmykhet, noe av det beste jeg har smakt når det gjelder lapskaus. Denne kan helt fint fryses i porsjoner, om du vil ha et raskt måltid til senere.