Priskrig eller mediaskapt sensasjon?

Er det en sensasjon det at prisene er latterlige lave om dagen, eller er det “sensasjons-media” som skaper stormen i et vannglass?

priskrigcover

Jeg har i flere dager med forundring, lest i aviser og sett på TV, den ene reportasjen etter den andre om prisdumping på matvarer til jul.

Det første som slår meg er at dette vil jeg være en del av. Her skal jeg hente frem lommeboken og fylle fryser og skap til bristepunktet.

For selv med mitt beste “empati-tryne” påsmurt, så ser jeg ikke noe galt i at rike kjøpmenn taper litt penger på meg til jul. Bonden, slakteriet og alle leverandører får jo sin avtalte pris. De furter bare fordi de føler maten og kvaliteten deres ikke blir satt pris på. Så da er det vel kun de rike kjøpmennene som taper på at jeg, gjerrigknarken, tar en hamstrerunde i disse harry-tidene i norske matbutikker.

Jeg valgte de 2 butikkene som i følge media har fått den flaue vinden til å blåse mest i vannglasset. Nemlig Coop Extra og Rema 1000.

Jeg bor på Majorstuen. Det er mulig at jeg er blind. Eller at det er store lokale forskjeller. Jeg aner jeg ikke, men det tok ikke lange tiden før jeg skjønte at realiteten ikke harmonerer med sensasjons titlene. Kanskje vi som bor på Oslo Vest er “skånet” for de beste og største tilbudene?

Dette oppdaget jeg denne torsdag morgen:

  • Jeg fant rimelig surkål og rødkål. Men disse pakkene har jo kostet under 10 kroner tidligere, så at de koster 1-4 kroner pakken er ikke en stor sensasjon for meg. Det er begrenset hvor mye lagerplass jeg bruker på rødkål i mitt hjem, for å spare noen tiere. Jeg kjøpte 2 pakker.
  • Jeg fant ikke pepperkaker til 10 kroner eller mindre. 17.90 var det rimeligste. Men tipper at de koster 10 kroner pr. pakke frem til påsken, akkurat som i fjor.
  • Coops rimeligste ribbe, deres egen tynnribbe kostet 29.90, men var (tilfeldigvis?) tomt. Neste hakket opp var den de reklamerte for til 39.90 pr. kg. En helt vanlig pris på ribbe.
  • Rema 1000 hadde familieribbe fra Gilde til 23.80 pr. kg. Billig? Ja. Men den kostet ikke mer enn 24.90 i fjor, forfjor og året før hos flere mat-kjeder, så en sensasjon er det ikke.
  • Jeg fant frossen lutefisk på Coop Extra til 16.90 pr. kg. Billig? Ja, men den samme lutefisken kostet under 20 kr. kg. i fjor, forfjor og året før, så heller ikke dette er en sensasjon i mine øyne.
  • Det som var latterlig billig, var produkter ingen kjøper mye av. Du lagrer ikke 20 liter julegløgg i kjelleren til neste år, og du setter ikke sammen en 2 meter høy marsipangris.
  • De største plakatene rundt omkring i butikkene omhandlet de aller dyreste, og muligens beste matvarene til jul. Du måtte lete ekstra godt for å finne latterlig lave tilbuds-lapper, som det jo egentlig var få av.

pinnekjottrema1000

Vi lokkes inn i butikkene nå av medieoppstyret.

Kjøpmennene vet at vi ikke bunkrer opp på den billigste ribben. De vet at svært mange velger en dyrere og bedre ribbe til juleaften.

Derfor er det også enormt godt utvalg i nettopp ribbe, pinnekjøtt og lutefisk i år, med mange svært luksuriøse (og dyre) kvaliteter.

Min dom er derfor svært enkel. Det er media som lager sensasjon over tilbudene i år. Det er ikke noe dumping av matvarepriser i år, i forhold til de foregående årene. Alt er som det alltid har vært. Og kjøpmennene blir enda rikere i år i forhold til i fjor. De taper heller ikke i år en krone på meg som forbruker. De vet godt hva de driver med.

Kjøpmennene gnir seg nok godt i hendene om dagen over reklamen verdt mange titalls millioner som de får gratis . Kjøpepresset står media for, ikke de.
 
 

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.