Helstekt lammelår

Lammelår er jo bare utrolig godt. Og lett. Men de fleste har en tendens til å krydre litt for lite. Her kreves det godt med hvitløk og rosmarin for å gi den rette smaken. Derfor lager jeg en kryddersaus. Det slår aldri feil.

Til et lammelår på ca. 3 kg. (6-8 porsjoner) brukte jeg følgende:

  • 3 store never frisk rosmarin
  • 1 stor neve frisk basilikum
  • 3 hele kinesiske (solo) hvitløk (Evt 15-20 fedd vanlig hvitløk)
  • 4 dl god olivenolje
  • 2 ss fransk sennep
  • 3 ts salt
  • 2 ts nykvernet pepper

Forvarm ovnen til 150 grader C.

Ha alt krydder og olje i en food-prosessor eller bolle til stavmixer, og finkutte/kverne til det blir en saus.(Evt. finnhakke så godt som mulig og blande alt sammen.)

lammelar2

Smøre lammelåret godt inn. Ikke vær redd for at det blir for mye eller for tykt. Det blir det helt sikkert ikke.

Legg lammelåret på en rist. Stikk termometer inn i den mest kjøttfulle delen av låret. Sett låret inn midt i ovnen. Ha gjerne et fat/form med litt vann under. Kan brukes som kraft til saus etterpå.

lammelar3

La låret stå inne til kjernetemperaturen er ca. 65 grader C. Steketiden er pluss/minus 2 timer. Ser det ut som det blir brent, legger du litt aluminiumsfolie over.

Ta det så ut, men ikke skjær i det før det har gått 20 minutter. Låret trenger å hvile, så saftene får roet seg. Da får du mye jevnere og saftigere kjøtt.

Jeg serverte søtpotetmos, hele bakte sjampingjonger, og dampede vårløk til.

Til sausen bruker du kraften fra formen som sto under. Først smelter du 3 ss smør. Strø mel oppi til det blir en god, tykk men myk jevning. Spe det ut ved å sile kraften sakte oppi kjelen mens du rører. La sausen koke i 15 minutter, så smake til med salt, pepper og litt vin. Evt fløte om du liker det. Dette gjør du mens låret hviler seg.

Nydelig!