Gratinert skinkegrateng

Ok, Joker lurte meg. Først lurte de meg til å få lyst på skinkegrateng, via en oppskrift på ukesavisen sin. Tilfeldigvis har de bogskinke på tilbud til 16.90 pr. boks også.

Takk og pris lurte de meg ikke til å bruke oppskriften de hadde. Den var kjedelig, og med feil i seg.

De ville at kundene skal koke grønnsaker i vann med hønsekraft. SÅ skal du spare på kraften.??? Sto ikke hvorfor du skulle spare på den. Første tanken er jo sausen, men det blir alt for mye kraft til det. Skal jo bruke melk også. Spare til neste tilbud som kommer om en uke kanskje? Aner ikke hva de tenkte på, men sånn gjorde jeg det i dag i hvertfall.

Til en stor form, ca. 2 liter, nok til 2 store eller 4 små porsjoner, brukte jeg følgende:

  • 3/4 blomkål
  • 1/2 Brokkoli
  • 6-8 dl Penne pasta
  • 1 boks bogskinke 325 gram
  • 0,5 liter melk
  • Salt, pepper og muskat nøtt
  • 5 skiver Jarlsberg ost
  • 4-5 ss margarin
  • mel

Først satte jeg på en stor kjele med vann med litt salt.

Så kuttet jeg grønsakene opp i buketter, og skinken oppi små terninger.

Når vannet kokte, hadde jeg først oppi pastaen og blomkålen. Dette fordi de trenger ca. 10 minutter koking begge to. Rør litt rundt så ikke pastaen setter seg fast i bunn eller i hverandre.

Etter 5 minutter, brokkoli oppi kjelen.

Mens dette kokte, laget jeg en hvitsaus.

4-5 ss margarin oppi en kjele, smeltet det, men lot det ikke bli brunt, så strødde jeg mel oppi mens jeg rørte godt. Jevningen skal bli tjukk, men ikke hard eller klumpete. Så spedde jeg den ut med vanlig lettmelk, litt om gangen. Når sausen ble passe tjukk, krydret jeg den med salt, pepper og revet Muskatnøtt. Jeg bestemte meg for å bruke litt hønsebuljong jeg også. Dette fikset jeg kjapt med en kaffekopp, en buljong terning og 1 dl vann oppi. 1-2 minutter i mikrovnen, og så røre det ut med en gaffel. Så helte jeg den konsentrerte kraften oppi sausen. Obs, pass på at den ikke svir seg i bunn. Røre godt hele tiden mens den står på varmeplaten. Ta den vekk fra varmen når den er ferdig.

Så silte jeg vannet av grønnsakene og hadde de oppi en ildfast form sammen med skinken. Helte sausen over. Så la jeg Jarlsberg ost på toppen.

Inn i ovnen til osten blir gylden. Det tar knapt 10 minutter i 200 grader. Vips, ferdig.

Jeg spiste den med kun brød til, det holdt for meg. Har nok igjen til kveldsmat og lunsj i morgen om jeg trenger/ønsker det.