GMO krigen

Genetically modified organism, altså genmodifisert organismer, har lenge vært omdiskutert. Ja det er nærmest en krig om hva som er sannheten.

Jeg er ikke en vitenskapsmann. Jeg er normalt oppegående, kan delvis lese og skrive et par språk, og liker å lage mat. Jeg liker å følge med i hva som er helsemessig bra eller ikke, selv om jeg overhodet ikke er en fanatiker. Så hvem skal jeg tro på? 

GloFish

Genmodifisert selvlysende fisk. www.glofish.com – http://www.glofish.com/images/glofish_005.jpg

Denne krigen, som handler om i hvilken grad vi skal tillate GMO i hverdagen vår, er ikke lett å bli klok på. Påstandene hagler vilt.

På den ene yttersiden sitter det store konserner som vil tjene milliarder på fri-slipp av GMO produkter. De har jo bl.a. ett veldig godt argument. Vi trenger GMO for å skaffe nok mat til verden. For befolkningsveksten øker raskere enn matproduksjonen. Vi må bruke GMO for å kunne produsere nok mat i fremtiden mener de.

På den andre yttersiden er det helsefanatikere som vil ha mat fra gården tvers over gaten, som kun er blitt gjødslet med naturgjødsel og som er sprøyte-fri. De er livende redde for utvikling i det moderne samfunn. De bryr seg ikke så mye om fremtiden, de er opptatt av nuet, og seg selv. De er prinsippfaste og døve.

Midt i mellom er det sånn som deg og meg, som stoler på at regjeringer og vitenskapsmenn skal ta de rette valgene for oss. Men dette har jo historien bevist ikke alltid fungerer til menneskets beste.

GMO krigen består av tusenvis av seriøse, og like mange ikke fullt så seriøse vitenskapsmenn, som tåkelegger eller overdriver resultatene av sine funn, avhengig av deres forehåndsbestemte holdninger eller stipendavhengighet.

Hva skal en vanlig forbruker tro? Er dette utvikling vi må støtte?

Det er ikke noe tvil om at det er mange flere mennesker som har allergier og sykdommer nå enn før. Det er et faktum. Ok de største tvilerne vil si at det er bare fordi vi ikke visste at vi var syke, og moderne medisin har funnet ut av dette. For meg blir det sprøyt. Å fortelle et velfungerende menneske at du er syk, selv om du ikke vet det, er for meg destruktiv helsepolitikk. Uansett forandrer ikke det på tallenes klare tale. Vi blir feitere. Vi blir sykere.

Så hvorfor har flere mennesker allergier og diabetes nå enn før?

Før fantes det ikke så mye halv og hel-fabrikatet mat. En laget mat fra bunn av. Ikke fordi det var lettest, men fordi en ikke hadde alternativer.

I takt med at det ene produktet etter det andre har kommet, som skal gjøre den “vannvittige” travle dagen vår mer komfortabel, har helseproblemene eksplodert.

Før var det aldri diskusjoner om for mye salt, sukker eller fett. Hvorfor? Fordi mat laget fra bunn av, ikke er tilsatt ekstra salt, sukker eller fett. OK, diskusjoner eksisterte før, men da handlet det kun om smak.

Jeg er ikke i tvil om at alle de nye tilsetningene som har kommet de siste 40 år, har skadet en hel planet. Hvorfor skal jeg tro på bedrifter som Monsanto nå? Vil de mitt beste? Neppe.

Selvsagt vil store konserner tjene mer penger. De vil utvide markedene, øke produksjonen. Det forstår jeg. Men til hvilken pris?

De kjøper sine egne vitenskapsmenn, for å forske på metoder om hvordan de kan produsere billigere og mer mat. OK, utvikling er viktig. Dessverre blir disse vitenskapsmenn også ofte brukt til å tåkelegge rapporter om helsefarlige bivirkninger.

Nå ønsker de altså å gi oss mat som er genmodifisert.

Helsefanatikere er ikke så mye bedre. De bruker de samme metoder for å ta rotta på mat-grossister, ofte av rent prinsipp. De nekter å godta at vi trenger disse produsentene i en overbefolket verden. De diskuterer ofte uten kompetanse. Motivene her overskygger ofte sannheter.

Så hvem skal jeg tro på? Aner ikke. Det er så mange bedrevitere i denne krigen. De fleste har motiver som ikke nødvendigvis omhandler din og min helse. Og de har ofte en nedlatende holdning og hersketeknikk for oss vanlige uvitende menige i denne krigen.

Jeg velger “føre var” prinsippet. Jeg er for utvikling. Jeg er i mot GMO til det er 100% sikkert. Jeg tar ikke sjansen på å bytte ut min (eller din) helse for å øke mat-konserns produksjon. Jeg tror også at det finnes andre metoder til å brødfø vår verden.

Når blir GMO 100% sikkert? Aner ikke, men når så mange vitenskapsmenn krangler om helserisikoer, er jeg helt sikker på at jeg i hvert fall ikke er sikker.

Jeg håper at våre regjeringer er sikre i sin sak, før de slipper GMO løs på sine landsmenn.

P.s. Lag mat fra bunn av, så har du litt bedre kontroll på hva du stapper i kroppen.


Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.