Friskmeldt “scampi” har kommet!

De siste 5-10 årene, har det vært mye turbulens om scampi og metodene som brukes for å få de på middags-tallerkene våre. Nå har det kommet MSC godkjent “scampi” til Norge.

Problemene har vært ødeleggende fisking av scampi over rev og annen skjør bunn. Og siden rev vokser uhyre sakte, er det det samme som å ødelegge de for godt.

Farmene som ofte ble plassert innenlands, ødela områdene rundt seg.

Også ble det snakk om overfiske da.

Så hva er MSC? MSC (Marine Stewardship Council) er en non-profit organisasjon som jobber for et miljøvennlig fiske. De er opptatt av både nærmiljø rundt fiskeområdene, og opprettholdelses av fiskestandene. Også skal en være sikker på hvor maten egentlig kommer fra (Traceability).

De er strenge. Det kan ta flere år for å bli godkjent. Du får ikke noe diplom via posten. Det skal jobbes hardt for å få lov til å bruke MSC logo på varene. Og det blir foretatt mange tilsyn for å bekrefte ekteheten på metodene til fiskeriene.

Skal ikke bruke så mye tid på de, les selv om de på http://www.msc.org/. Det fine er at en kan også se gjennom alle tilsynsrapportene fra søkerne om en ønsker det.

Jeg er i hvertfall overbevist pr. i dag. Og skal spise disse kjemperekene med god samvitighet.

Ja jeg sa kjempereker. En annen morsom diskusjon er jo hva scampi er.  Fakta er vel at det varierer fra kokk til kokk og land til land hva han/hun mener scampi er. Men det er store havreker det er snakk om. Det finnes bare så veldig mange varianter av de.

Den svenske biologen Carl von Linné definerte Norsk Sjøkreps (Nephrops Norvegcicus) som scampi i 1758. Mange kokker i andre land er nok uenig med han.

Om du kaller det for King Prawns eller Jumbo Prawns så kan det diskuteres om de er scampi eller ikke. Men om de er viltfanget, så pleier de å være helt nydelige.

Arten som jeg her omtaler, heter Spencer Gulf King Prawn (Penaeus latisulcatus). De er vilt fanget i Spencerbukten i Australia. De fisker kun en passe mengde for å sikre bestanden, og bruker en fiskemetode som gjør at de er godkjent av MSC. Spencer King Prawn er den eneste kongereken som er MSC godkjent.

Se hjemmesiden og video om disse her.

scampieske1

Det er mellom 20-30 store fine jumboreker i pakkene så det er nok til en del porsjoner. Kjemperekene kommer “singel” frosne. Så det er enkelt å ta ut 1 og 1 reke om gangen. De er uskrelte og rå, så litt jobb blir det. Men helt klart verdt det lille brydderiet.

singelreke

Så hva med smaken? Oppskrift på dagens lunsj kommer senere, men kan jeg si med en gang at disse anbefales. Jeg har ikke gitt noen terningkast på disse, siden jeg egentlig ikke vet om noen konkurrenter pr. skrivende stund. Kom gjerne med tips om du vet om noen.

Men i mellomtiden, anbefaler jeg dere å stikke innom Vulkanfisk i Mathallen og kjøpe en pakke.

vulcanfiskskilt1

Ja de koster litt, kr. 298,- for en pakke a 800 gram (nettovekt). Men prisen er verdt det. Og da kan du spise kjempereker med god samvittighet og et enda større smil!

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.