Fløtegratinert hodekål

Fløtegratinert hodekål er en nyoppdagelse for meg.

Som de fleste jeg kjenner, elsker jeg fløtegratinerte poteter. Det har jeg gjort siden 80-tallet. Jeg liker også kål, men det har stort sett blitt brukt til fårikål, kokt som en grønnsak, eller Coleslaw.

Og opptakten til denne sideretten er nettopp det. Jeg satt igjen med over et halvt hode kål etter å ha brukt det til Coleslaw. For du skal ha et ganske stort selskap om du trenger så mye til det.

Så da googlet jeg litt for å få noen impulser. Jeg endte opp med fløtegratinert, og det er jeg takknemlig for nå. Dette er jo utrolig godt!

Det skal muligens en kålelsker til for å like bildet. Det er generelt sett umulig å ta et vakkert bilde av dette. Men godt, det er det.

Fremgangsmåten er ganske lik det å lage fløtegratinerte poteter.

Det jeg brukte til 3-4 porsjoner er følgende:

  • 1/2 hodekål
  • 1 løk
  • 4 fedd hvitløk (eller mer)
  • 3 dl kremfløte
  • 100-150 gram revet Jarlsberg
  • 1 ts salt
  • 1 ts malt pepper

Forvarm ovnen til 180 grader C.

Skjær opp kålhodet i skiver, og legg det jevnt utiver i en ildfast form.

Skjær løken i tynne skiver, og finhakk eller press hvitløken. Strø over sammen med salt og pepper. Hell over kremfløten.

Pakk det inn i aluminiumsfolie.

Sett det inn i ovnen i ca. 1 time. Ja det tar som regel så lang tid. Kål er jo ikke en grønnsak som blir fort gjennomkokt. Men det er avhengig av hvor tykke skiver du har skjært. Så ta gjerne en sjekk etter 45 minutter. Stikk en kniv inn i kålen. Er den uten nevneverdig motstand, er den klar for osten.

For når den er klar, tas formen ut, og osten strøs over.

Sett formen tilbake i ovnen uten aluminiusfolie, til osten er smeltet og gylden. Du kan godt skru opp temperaturen i ovnen litt om du vil.

Så er det bare å servere.

Dette er knallgodt. Stol på meg, jeg var en gang en brukt TV selger 🙂