Brødbaking er enkelt!

Det finnes et utrolig mangfold av oppskrifter på brød baking. Noen er helt sinnsykt avanserte.Heves i bolle, etterheves, forheves, elting og massasje. Det er ikke måte på hvor vanskelig enkelte ønsker å gjøre det.

Men å bake eget brød er enkelt. Og ikke minst, raskt!

Mange er redde for dette med gjær. Hvor mye gjær som skal til, osv. Å bake brød er som sagt enkelt. Bare hold deg til det simple fakta.

10 dl melblanding til 1 pose tørrgjær.

Bruk gjerne en blanding av de mel typene du liker som 50/50 med grovt og fint osv.

Her er brødet jeg bakte i dag. Jeg brukte ca. 10 minutter til sammen i arbeid.

  • 5 dl finsiktet mel
  • 5 dl grovbakst
  • 2 ts salt
  • 3 ts sukker
  • 1 pose tørrgjær
  • 4 ss rapsolje (Eller annen olje med smak du liker, eller nøytral)
  • Ca 5 dl lunkent vann (Eller melk, eller blanding av de to. Pass på at det er lunkent, da det fremskynder hevingen.)

Jeg hadde alt det tørre oppi en bolle, og mikset det godt sammen. Tilsatte så vann og olje. Kna deigen. Er den for våt eller vanskelig å ha med å gjøre, så tilsett litt mel. (Pass på at du alltid har mel på hendene, så ikke deigen klistrer seg fast, da dette er sinnsykt irriterende.)

Som sagt, kna den godt i bollen i 4-5 minutter.

(Så, om du vil, la det heve en time i bollen med plastikk over. Jeg gjorde ikke det denne gang, men det blir best brød av det.)

Så ruller du ut 2 passe store brød. Lag en litt stor ball av halvparten av deigen, og rull den frem og tilbake med hendene, til det blir omtrent 15 cm langt. (Pass på at det er mel på benken eller der du ruller den ut, så den ikke klistrer seg) Legg dette på et stekebrett som du har lagt bakepapir på. Gjenta med siste halvdel av deigen.

Legg litt plastikk folie over, og sett til heving i 15-30 minutter . Hvor skal den stå da? Jeg pleier å sette den på komfyren, for deretter å skru på ovnen. Da blir det passe varmt der. Eller baderomsgulv om du har varmekabler.

Heves altså i ca. 15-30 minutter, så sett den i ovnen, 160-170 grader, i ca 30 minutter. Du ser når brødet har blitt passe stort. Det vil heve seg litt når det settes i ovnen også. Pensle gjerne litt olje på toppen av brødet, da får det en litt mørkere og finere farge der.

Hvordan sjekker du om den er ferdig? Stikk et grillspyd eller nål eller noe langt og tynt inn i midten av brødet. Sitter det deig fast på spydet/pinnen, må den steke litt til.

Dette er enkelt. Selvsagt er det mye rom for å eksperimentere med meltyper, nøtter og frø.

Men grunnoppskriften på hjemmelaget brød, den er enkel og svært lite tidkrevende. Og det er ikke noe som slår den lukten av hjemmebakt brød i huset.