Bakt potet

Å bake poteter er vel noe av det først vi lærer av matlaging. Det første vi lærer på kokkeskolen er at alt på en tallerken som serveres, skal være spiselig. Så hvorfor lar vi oss lure gang på gang til å kjøpe poteter som er godt innpakket med folie, som koster 80-120 kr kiloen? For ja det er jo det du betaler, hvis en potet veier 150 gram, og koster 10-15 kr stykke.Og da er det med folie, som hverken kan spises, eller hører med til gode bakte poteter. Og potetene kan du jo nesten ikke inspisere heller, med mindre du skal pakke dem opp, en etter en, til du finner en bra en.

Folien blir brukt for å holde poteter varme, når du baker haugvis for salg. Noen annen nytte har den ikke. Poteten blir ikke ferdig raskere. Den blir ikke saftigere. Men den kan bli seig og vassen.

En god bakt potet, skal kun bakes på et lag med sjøsalt. Thats it. Ok , du må selvsagt vaske den ekstra godt først, fordi skallet er nydelig å spise også.

Når du velger poteter, let etter de store vanlige norske potetene. Den må ikke være på størrelsen med knyttneven. Da kan du heller bake 2 eller 3 pr. porsjon. Og 15 kr. kiloen er da bedre enn 15 kr. stykke.

200 grader c. i ca. 45-60 minutt. Stikk en kniv inn i poteten. Glir den lett inn uten motstand er den ferdig.

Hva du skal ha oppi poteten skal ikke jeg ta for meg. Noen liker kun rømme, som meg, mens andre skal fylle den med mais, bacon og ost osv osv osv. Fritt land, fyll den med hva du liker.