Årets prosjekt: Adora tomatdyrking

Jeg har hørt om flere som med suksess har dyrket Adora tomat hjemme, så i år er det min tur.

Jeg har egentlig sluttet med tomater. Jeg føler at det er hensiktsløs for meg, som bor i en liten leilighet uten balkong. Å vente i mange måneder på å få 10 billige tomater fra vinduskarmen er bortkastet tid. Jeg pleier å ha en tomatplante, som jeg med vilje ikke klipper ned eller trimmer. Den blir gjerne 2-3 meter lang og det kommer aldri tomater på den. Men den gir en veldig frisk lukt i mitt ungkarshjem (noe som trengs).

Vanligvis holder jeg meg til chili og noen urter. Chili liker jeg, for om jeg har flaks, så kommer det så mye at jeg har for et helt år. Jeg tørker de og har de i en tett boks.

Så hvorfor prøver jeg meg på Adora tomat?

Fordi det muligens er verdens beste tomat. Jeg skrev om den her i fjor. Dette er en smaksbombe jeg ikke har funnet hos noen andre tomater. Den er dyr, og vanskelig å få tak i utenom senvinter eller tidlig våren her til lands.

Jeg kjøpte mine på Meny i dag.

Om jeg klarer å få ut noen få tomater vil jeg se på det som en triumf.

Jeg brukte en ganske velkjent metode for min tomatdyrking.

Skjær en skive, og legg den oppå jord i en potte.

Dekk så til med et lite lag jord.

Litt vann for å fukte jorda. Men ikke for mye vann, det skal ikke råtne. Og for å være sikker på at jeg husker hva som er i potta, tar jeg klistremerke fra tomaten og setter på potta.

Når det spirer ordentlig, skal plantene selvsagt få egne store potter.

Nå er jeg spent. Kommer dette til å gå bra? Oppfølging kommer kanskje senere i vår.

Tips tas i mot med takk.

Oppdatering 19 mars.

Jeg la ned to tomatskiver, 1 i hver sin potte. Det har nå kommet tilsammen 6 spirer.

Den aller første spiren kom etter 8-9 dager.

Dette lover godt.

Oppdatering 11. april 2021

Forrige mandag, 5. april,  fikk alle plantene sine egne hjem. Altså, de ble omplantet til egne potter.

Omplantning . De til høyre er chiliplanter.

Påsken har ikke vært helt snille mot de. Det vil si, jeg gjorde en litt dårlig jobb med en liten spire. Han fikk ikke nok tett jord rundt seg, og røttene fikk derfor ikke nok næring. Jeg skal prøve å redde han. Jeg har døpt han til Tomatino 🙂

Lille Tomatino. Jeg skal prøve å redde han. Er jo egentlig min skyld at han er kortvokst.

En spire har også stukket av. Jeg hadde jo 6??? Nå finner jeg bare 5. Han ble vel dritt lei av å være alene i påsken.

Og så det er sagt. Nei, jeg pleier ikke gi plantene mine navn, eller snakke til de. Men en blir jo litt rar i disse Covid-tider.

Ellers så vokser de greit. Jeg har hørt av andre at Adora vokser litt saktere enn vanlig tomatplanter. Er kanskje derfor de blir så smakfulle?

Jeg tenker også på at fra 2 tomatskiver, så fikk jeg så få spirer. En vanlig tomatskive eksploderer ofte, og det føles mer som å trimme en hekk. Her måtte jeg ta vare på absolutt alle spirene.

Vel vel, de er nå planter, ikke spirer, og de fleste vokser greit.

Ble anbefalt å bruke eggeskal oppi for å gi næring. Men spiser lite egg om dagen, så jeg har kjøpt plantenæring på flaske og følger bruksanvisningen der.

Adora tomatplante, 42 dager etter tomatskiven ble plantet.

Oppdatering 18 april 2021

Lille tomatino var det ikke noe håp for. Fra jord har du kommet, og til jord skal du bli.

Men de andre har nå begynt å virkelig skyte i været.

Kan nesten se forskjell fra dag til dag. Kan jo se selv på bildet over og under, og hva som har skjedd på 7 dager.

Oppdatering 30 april.

Det har nå begynt å vokse i bra hastighet. Skal vurdere å investere i et par større potter snart. Også må jeg begynne å fjerne små utskudd snart.

Men dette ser mer og mer lovende ut.

Oppdatering 19. mai.

Siden det etterlyses en oppdatering, må jeg jo selvsagt ordne det 🙂

Jeg har nå adoptert bort 1 plante. Jeg synes 2 er nok for min lille leilighet.

Jeg har også flyttet de til vindu i stuen, som fra og med denne årstiden har litt mer sol.

 

De to som er igjen vokser jevnt og trutt. Jeg må nå vurdere større potter, og noen stenger for å støtte opp stammene.

Jeg har også på tidligere planter av andre arter, festet snøre fra gardinstangen og ned for å holde plantene litt oppreist.

Men alt ser ellers veldig bra ut. De er relativt glad i vann, så de vannes vel sånn ca. hver andre eller tredje dag. Alt ettersom hvor fuktig det er ute. Og ca. 1 gang i uken får de en skvett plantenæring. Jeg følger bruksanvisningen, da den er ganske kraftig 🙂Ja også har jeg en spruteflaske så de får seg en velfortjente dusj nesten hver dag.

 

Jeg vet det er mange der ute som har sine oppskrifter på alt fra næring til andre triks, men jeg gjør dette enkelt. Jeg er tross alt en lat ungkar 🙂

Oppdatering 3. juni 

God vekst. De 2 jeg har igjen skyter i været, og ser ganske friske ut. Synes jeg så antyding til fremtidig blomst. Men usikker.

De har begge fått støttehjelp i form av pinner, og knøt løselig de til med hyssing.

Jeg har vasket vinduet. Skylder på blitzen 🙂

Jeg har noen chiliplanter, og der ser jeg antydning til gule tupper på et par blader. Det kan bety at den trenger mer næring, nærmere bestemt potassium. Så de har fått litt ekstra doser med plantenæring av Doktor Ungkarskokken, med beskjed om å sjekke igjen neste uke.

For oss amatører, er det greit med en liten jukselapp når noe ikke stemmer. Altså tegn på mangler på en bestemt type næring. Chili tilhører forøvrig samme familie som tomatplanter, så samme symptomer gjelder  🙂

 

OPPDATERING 19. juni

Plantene har begynt å få bra størrelse. Men ingen blomstring enda. Men noen knopper truer seg nå frem.

Men nå kommer det en test. Jeg skal nemlig reise bort ca. annen hver uke i sommer. Og jeg har ingen til å vanne plantene. Så da må jeg ty til et gammelt knep.

En flaske, med hull i korken. Ofte fungerer det. Men av og til ikke. Hullet kan tette seg, eller slippe ut for mye vann.

Så hva er trikset.

Først å fremst må hullet være passe stort. Ca. 2-3 mm. har som regel fungert bra.

Deretter må plantejorden vannes godt, før en presser flasken og tuten godt ned i jorden.

Så er det bare å krysse fingrene. Som regel har en uke gått greit. Men lengre enn det er ofte problematisk. Jeg vet det finnes utstyr å få kjøpt som gjør denne jobben, men jeg kvier meg litt for å koble noe opp til en kran innendørs når jeg er bortreist. 

26 comments

 • Kirsti Mæhle

  Hei, Adora-elskere! Jeg dyrket Adora-tomater i fjor med stort hell ved å plante dem rett i jorda på friland (H5) og binde dem opp med tråd.Jeg hadde 12 stykker. Det virker som de elsker å ha det litt kaldt, for det ble svært kraftige ved å vokse utendørs. Hver plante gav flere kilo med tomater. Mange tomater ble over 200 gram. Rekorden var på 370 gram. Elsker både plantene og tomatene. Smaken er fantastisk og jeg kommer alltid til å dyrke dem. Nå, i midten av mai er plantene i blomst, så jeg håper på tidligere modning enn i fjor. Såing var 3. februar. God tomatsesong!
  Hilsen Kirsti (instagram: @Flowerloving Vegan)

  • Arne

   Kult. Jeg dyrket fram 8 Adoraplanter ifjor. Stod i pallekarmer og store potter ute i en lun solvegg. De ble nesten 2 meter høye, selvom jeg knep tyvskudd, og jeg fikk anslagsvis 40-50 kilo tomater. Den største veide 430 gram. I år har jeg 12 planter.

 • Velaug

  Men det er jo ikke frøekte (frøstabile) tomater i butikken, dvs at selv om det kommer tomatplanter med frukt av frøene, så blir de ofte en del annerledes enn morplante/-frukt. Les evt om F1-frø, som er 1 generasjon, og det som stort sett blir brukt til proff.dyrking (tomatene vi får kjøpt i butikk) .
  I tillegg har det kommet en svært alvorlig virussykdom på tomatplanter, som vi kan videreføre med å dyrke fra usertifiserte frø (også fra butikktomater), den sykdommen har kun vært oppdaget i Norge ved ett tilfelle (karantenregler), og vi ønsker ikke viruset inn med frø høstet fra utenlandske tomater!
  Aller best å kjøpe trygge frø som har stabile arveanlegg, og deretter dyrke videre på frø høstet på egen avling. Det kan se ut som om det er mulig å kjøpe ekte frøstabile Adora-frø fra utlandet.

 • Stian Jagedal

  Heisan😊
  Jeg fant også Adora tomaten på meny, hvor jeg viste jeg ville finne noe spesielt. Dyre ja.. Men frø er mye dyrere. Jeg “slaktet” en passe stor tomat og fikk mer enn 200frø fra den. Det er faktisk super billig! Ettersom slike frø fort koster 10kr stk. Jeg tørket disse frøene og sådde mange planter. Men siden jeg skulle bort en mnd i sommer ga jeg bort de fleste. Jeg plantet selv 6 planter sammen med div andre i mitt primitive lille drivhus og forsøkte lage til et vokse system så dem ikke vokser rundt på gulvet slik dem gjorde i 2020. Jeg fikk en venn til å stikke innom drivhuset et par ganger i uka for å vanne. Dette gikk bra, men tomat planter starter ikke raskt å blomstre når man ikke trimmer dem og pleie har mye og si på resultatet. De var friske og fine når jeg kom hjem 19juli, men de var små. I dag 22aug, har jeg en adora plante med mye blomster, nesten 2m høy. De 5 andre henger litt etter, men er alle passert en meter. Bare kulden ikke kommer raskt i år, så blir dette bra.

 • Karen-Marie

  Hei igjen! Av de 16 små plantene jeg dyrket frem fra Adora RAF kjøpt på Meny, har jeg nå 11 store planter i drivhuset(som mannen min satte opp i slutten av juni). Resten av plantene er gitt bort til familie og venner. Har telt ca.150 tomater – små og store, men bare 3 stk. helt modne. Kommer fortsatt mye blomster, men regner med å måtte ha lys og varme i drivhuset utover høste, om jeg skal få alle modne. Hvordan går det med dere andre?

  • Utrolig morsomt å høre. Jeg er misunnelig. Send gjerne noen bilder til post@ungkarskokken.com, så legger jeg de til på din kommentar 🙂

   Som nevnt et annet sted her, så gikk alle min planter dukken når vanningsystemet streiket i 30 varmegrader mens jeg var bortreist i jobbsammenheng.
   Men jeg hadde fra før av gitt bort et par planter, og de trives veldig godt har jeg hørt. Men jeg har ikke fått reist innom for å dokumentere dette enda. Det kommer.

 • Har dessverre hatt et lite problem med spamfilter mens jeg har vært bortreist. Beklager det.

 • Lena

  Hvordan har det gått i sommer?

  • Hei.
   Jeg har hatt en liten massaker hjemme.
   Pga jobboppdrag, lenge borte og selvanningsystem som streiket i 30 varmegrader, er absolutt alle planter hjemme døde.
   Men jeg adopterte bort en tomatplante som trives veldig godt.

   Skal skaffe bilder og oppdatering av den bort-adopterte når jeg endelig kommer meg hjem igjen.
   Jobbing er usunt! 🙂

 • Karen -Marie

  Hei!
  Plantet mine Adora Raf i slutten av mars – frø fra tomater kjøpt hos Meny. Har nå 16 planter på ca. 1 meter som jeg har plantet om i murerbaljer i mitt nyoppførte drivhus. De fleste plantene har fått blomster. Spennende å se om jeg greier å dyrke fram tomater🤗🍅👌

  • Spennende 🙂
   Du for holde oss oppdatert 🙂

   • Hei
    Ønsker gjerne oppdatering fra dere begge. Selv fikk jeg en 1meter lang stilk uten frukt. Men var ikke optimale forhold, ville bare se om det lot seg gjøre med denne metoden. Har også hørt at man ikke får frukt når man bruker denne metoden. Fint å få det bekreftet/avkrefte

   • Hei.
    Jeg har hatt en liten massaker hjemme.
    Pga jobboppdrag, lenge borte og selvanningsystem som streiket i 30 varmegrader, er absolutt alle planter hjemme døde.
    Men jeg adopterte bort en tomatplante som trives veldig godt. Skal hente oppdatering på den.
    En ting en må huske på med tomat og chiliplanter, er at de er selvpollinerende.
    Det vil si at de befrukter seg selv.
    Om de står inne, eller et sted uten vind(bevegelser), må en riste litt forsiktig i plantene like før og mens de blomstrer, for at pollen skal befrukte bærene. Her slurver mange, og så klager over sterile frø.
    Jeg har et par venner som har stolt vist frem store tomater med samme utgangspunkt som her 🙂
    Skal skaffe bilder og oppdatering av den bort-adopterte når jeg endelig kommer meg hjem igjen.
    Jobbing er usunt! 🙂

 • Waldemar

  Noen ny oppdatering på vei? Har plantet de samme tomatene selv.

  • Herved oppdatert 🙂 Og lykke til med dine 🙂

   • Waldemar

    Tusen takk for oppdatering 🙂 Den kom veldig fort. Plantene ser ganske så bra ut.

    Mange takk for det 🙂 Har såvidt begynt å herde mine ute, men de har dessverre ikke fått samme størrelsen enda. Var vel litt treg med å få flyttet dem inn i større potter.

 • Arne Støvset Gjone

  Jeg tok også utgangspunkt i to adoratomatskiver Men istedenfor å legge skivene på jord, plukket jeg ut frøene og la dem i litt vann i en liten plastskål med lokk i et par dager. Det gjør at det geléaktige laget som er rundt hvert frø gjærer og brytes ned. Det gir bedre spiring og jeg har nå 25 små planter på god vei.

 • Anette D.

  Hva er status nå? Vurderer selv å prøve dyrking. Du må smake RAF sammen med Picual olivenolje.

  • Herved oppdatert 🙂 Koselig at du følger med 🙂

   • Anette D.

    Interessant. Vet ikke om jeg er så tålmodig som deg. Jeg kjøpte en kilo i går og valget står nå mellomumiddelbar nytelse eller ofre en av gulltomatene til dyrkning. Jeg smakte RAF for 10 år siden i Almeria. Kjærlighet ved første munnfull! Jeg synes ikke prisen i Norge er dyr i forhold til kiloprisen på andre smakstomater. Planten gir mye mindre avling enn vanlig komersielle planter så derfor høy pris – også i Spania. Den er gourmettomat og på linje med pata negra, man kaller den tomatenes svar på pata negra.

   • Du trenger jo bare ofre en skalk eller to 🙂

 • Etter 19 dager har det nå kommet 6 spirer fra 2 tomatskiver (2 potter). Det lover godt.

  • Ellen Osjord

   Se på Tomatprat.no der det skrives om fermentering av tomatfrø – en sikkkerhet mot bakterier og virus fra importerte tomater.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.