Mat jeg har sluttet å spise

 

Etter hvert som en lærer mer om innholdet i mat, forandrer vanene seg. Jeg har skrevet om mye av det her. Men bruker begynnelsen på nyåret til å mimre og hutre litt.

Her er listen over de matvarene jeg har mer eller mindre sluttet å spise i løpet av de siste 2 årene.

Crabsticks. Ja fargestoffene kommer fra meksikanske lus. Og resten av innholdet er en fiskefarse laget for å etterligne krabbe. For et dritt produkt!

Kyllingkjøttdeig. Dette går mest på prinsipp. Prior sin har for eksempel 29% Kalkunkjøtt i seg. Kjøttet kommer fra rester av lår. Hvor låret begynner og slutter sies det lite om. Dette er i mine øyne også et møkkaprodukt. Jeg føler meg lurt når det er så mye som over ¼ del kalkun i det uten at det nevnes. Men er vel ikke så sexy å kalle det for fjærkrekjøttdeig. (Red 2013: Prior bruker nå i flg. hjemmesiden sin, kun kylling i produktet)

Fiskeboller. Ok det finnes et par merker som kan virke litt tryggere enn andre. Men det er å blir mye fiskeavfall i disse. Har ikke tall på hvor mange ganger det har knast litt i tenna, fordi de ikke har klart å ”male” bena godt nok. At det ofte ikke er mer enn 50% fiskekjøtt gjør at jeg spekulerer i hva resten består av.  First Price skriver ikke hvilken type fiskekjøtt som brukes en gang. Der står det bare 51 % fiskekjøtt. Lovlig det da tro? Fiskepudding havner fort i samme sjanger her. Jeg styrer unna.

Pangafisk. Du finner det snart over alt. I fiskespyd, som umerket fiskefilet, kanskje andre steder også? Denne billigfisken fra Asia, blir sneket inn i mathverdagen din. Sjekk varedeklarasjonen på det du kjøper. Jeg vil ikke ha ”fersk”vannsfisk fra Mekong Delta, en av verdens mest forurensede elver.

Fiskegrateng. Jeg elsker fiskegrateng, men nå lager jeg den heller selv. Når jeg fant ut at fisken til enkelte ikke en gang kommer fra Atlanterhavet, ble jeg bare grinete. Alaska Pollock er sikkert en grei fisk, men noe må være galt når den fraktes så mange tusen kilometer før den havner hos meg. Kystens fiskegrateng kommer altså ikke fra Norske kysten.

Ferdig frossenpizza. Jeg er veldig glad i pizza. Men når osten ikke er ost, skinken ikke er skinke, og deigen smaker papp, så frister det ikke. Kan ikke skjønne hvorfor Grandiosa er så populær som den er. Den smaker det jo ikke noe naturlig av i det hele tatt. Og mange andre havner i samme stakkarslig kategori. Og krydder blir jo knapt brukt. Lag din egen. Det tar ikke lange tiden, og da er du garantert å vite hva som ligger skjult i den. Å spise en pizza ute på restaurant kan jeg gledelig innrømme, at det kan til tider smake veldig bra da. I verste fall, kjøp en pizza bunn.

Kebab. Med så mye smuglekjøtt, samt at det ofte blir brukt farser som ingen aner hva inneholder, gjør at jeg skyr dette som pesten. Rensligheten til mange av disse stedene og de ansatte er også til tider tvilsom. Men å lage egen kebab i pita, er jo sinnsykt godt! Som den Greske varianten jeg laget i går.

Ferdige hamburgere eller karbonader fra butikken. Det er jo bare så helt på tryne, å betale over 120 kr. kg for at noen skal få lov til å spe ut kjøttdeig med noen hemmelige ingredienser, for så å forme den rund for deg. Jeg klarer å lage en hamburger fra ”scratch” på ca. 40 sekunder av kjøttdeig, og den smaker 10 ganger bedre, og koster under 60 kr. kiloen. Bruk hue, lag den selv!

Jeg håper listen blir mindre neste år.

Bildet av kalkunene har jeg “lånt” fra Wikipedia.com.

5 comments

 • Dette var et kjempeinnlegg – takk for at du deler dine synspunkter/erfaringer, man blir mer bevisst når man leser slikt. Du har forresten en super blogg. Takk:)

 • Joachim

  For det første, superfan av innleggene dine. Spesielt de som inneholder litt “kokketeori”. Mye bra i dette innlegget også, men hvordan lager du hamburgere selv til under 60kr kiloen, når en kilos karbonadedeig gjerne koster 120,- kiloen og kjøttdeig noen tiere mindre?

  • Hei Joachim.

   Takk for skryten.

   Når det gjelder vanlige hamburgere, så er det ikke nødvendig, i mine øyne, å bruke karbonade deig. Jeg vet mange sverger til denne, men jeg mener det er bortkastede kroner, og ubetydelige smaksforskjeller.

   Synes litt fett er fint, det hjelper å binde hamburgeren, og gir smak.
   Samtidig så liker jeg å tilsette litt krydder, og ikke minst Worchestershire saus (må alltid være med i en burger). Alt i alt, så er ikke kjøttdeig med høyest mulig kjøttprosent og lavest mulig salt innhold så viktig i mine øyne. Men den bør selvsagt være delvis fersk, og ikke utvannet eller utspedd med mange andre tilsetninger.

   Og helt ærlig, de få prosentene med mindre fett og salt som karbonade deig inneholder, forsvarer ikke prisen den pleier å bli solgt for synes jeg.

   Kjøttdeig ligger til vanlig på rundt 60 kr. kiloen omkring meg her i Oslo.

   En av mine favoritter var, utrolig nok, fra Bunnpris i fjor. Kjeden har eget slakteri nå som kaller seg for Kløverkjøtt. Der var kiloprisen Kr. 47.50 på fredager (19,- pr 400 gram). Tror de fortsetter trenden/salget i år også. Synes kjøttdeigen dems var helt fin.
   Ellers er det ikke uvanlig å finne “fersk” normal kjøttdeig på tilbud til samme eller lignende pris i andre butikker.

   Men for all del, skal en spise en ekte hamburger sånn som Amerikanere mener den skal serveres, skal den stekes medium/medium rå. Da koster det mere fordi jeg stoler ikke på noen andre enn meg selv til å kverne kjøttdeigen. Selvsagt går prisen da opp. Men da snakker vi også Michelin stjerne burgere.

   Ha en fortsatt flott nytt år.

 • Jan Robert

  Jeg er fremdeles ok med Bjellands fiskeboller, men resten er jeg helt enig i. Jeg har heller ikke spist kjempereker på 4 år pga. produksjonsmetodene og forurensning, men er det blitt noen endringer der tro?

  Hønepøne Mekanisk utbenet kjøtt (MUK) – dog påvist ganske likt næringsmessig, er ikke fristende å putte i gapet – på linje med kebab/hamburger dette.

 • Supert innlegg, greit å gjøre andre bevisst på dette også! Spiser selv hverken ferdige hamburgere, kebab, frossenpizza, fiskegrateng eller fiskeboller, men var ikke klar over dette med kyllingkjøttdeig. Men det går jo fint ann å lage selv om man bare har en foodprosessor 🙂

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.