Spiser du Crabsticks, spiser du lus!

Vet du hva du spiser når du spiser Crabsticks?

Ok, vi får i oss mye rart, mange forskjellige E-stoffer daglig. Men tenker vi egentlig over hvordan det produseres, hvordan det fremskaffes, hvor E-stoffene kommer fra?

De fleste har vel fått med seg at Crabsticks ikke kommer fra krabbe. Ok, det er jo litt lureri, men vi nordmenn aksepterer det. Det mest brukte fiske-produktet i Crabsticks er en helt grei, sunn, billig Alaska Pollock som fremstilles som Surimi, en slags fiskemasse som kan ligne på krabbekjøtt.

Men det er alt det andre som finnes i denne som skremmer meg!

En av E-stoffene som finnes i nettopp Crabsticks heter E 120 og det påstås at det er et naturlig fargestoff. OK, lus er vel naturlige, og jeg skjønner at leverandøren ikke skriver lusefargestoffer. Slår du opp E120 så får du fra den oversiktelige e-oppslagsverket hos Matoppskrift.no dette:

E 120 Karminer (kochenille, karminsyre)

Type: Fargestoff, rødt. naturlig fra knuste hunn insekter av arten Dactyopius cocus costa. er veldig dyrt og erstattes av E 124. Allergi/skadelighet: Usikkerhet. lite forsket på. Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde: Melkeprodukter, crabsticks, syltetøy, iskrem, sauser og godteri. fruktblandinger, bakervarer. Campari.Leppestift danskepølser. Cheddarost, desserter
Tillatt: Norge og EU

Fra Wikipedia får du opp en lengre historie. Les om lusen her. Men jeg siterer litt.

Det er de voksne hunnene som brukes i produksjon av karmin (Les: E-120), de samles inn. Etter at er drept, tørkes de og er klar for salg. For å fremstille fargen knuses lusene til et pulver. For å fremstille fargen må pulveret kokes og tilsettes ulike ingredienser.

Så, med andre ord, spiser du Crabsticks, spiser du malt lus tilsatt andre ulike ingredienser som ikke er nevnt. Skremmer ikke dette deg bare litt?

Wikipedia skriver bl.a. om E-120 ” Bruken har vært omstridt i en rekke land fordi den kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, og i verste fall anaphylaktisk sjokk“.

Ja ja, bare produktet blir billig nok, tåler vi vel dette.

En av de andre morsomme stoffene som du finner i crabsticks er E170. Dette er kalk. Hmm godt! Men ikke direkte usunt.

Og E450 og E451 som fremstilles av Fosforsyre. Ja, dette er surhets regulerende.

Min favoritt er nok likevel smaksforsterkeren E 621 som det står hos matoppskrift.no at er ” Antakelig ufarlig. Mulige psykiske reaksjoner ved høyt forbruk”.

Ingrediensene jeg her snakker om er hentet fra en Crabstick leverandørs egne sider her til lands, bare så det er sagt!

Nei, spis fersk fisk og skalldyr. Da slipper du unna farmasøytisk lureri og faanskap! Og sjekk gjerne opp litt E-stoffer du har i skapet hjemme.

5 comments for “Spiser du Crabsticks, spiser du lus!

 1. Hilde
  January 23, 2014 at 00:42

  Fargestoffet er ikke helt ufarlig. Jeg er allergisk mot alle fargede leppestifter:

  http://allergies.answers.com/symptoms/typical-symptoms-associated-with-carmine-allergies

  • January 23, 2014 at 02:57

   Det forklarte mye den siden. Spesielt det med “Mood changes” 🙂

 2. Anon
  December 6, 2013 at 16:20

  Vel, lus bør da inneholde ganske mye proteiner de, vel? Hva er forskjellen på å spise lus og andre dyrearter? Jeg tror nesten lus inneholder mer konsentrerte og livsviktige stoffer enn f.eks. gris.

 3. Lene
  April 4, 2013 at 20:35

  Fint innlegg, men det er nok dessverre veldig mye farmasøytisk lureri i fersk norsk (oppdretts) fisk og skalldyr også.

 4. May 30, 2011 at 22:18

  P.s. Har du kysset ei jente med lebestift, er det gode sjanser for at du har klint med meksikansk lus også. Mange lebestifter inneholder E 120.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.