Hvor ble det av roastbiffen?

Det er mulig jeg er for konservativ, men jeg finner ikke roastbiff i butikkene lenger. Det eneste jeg finner er kokt oksestek.

Dette er ikke roastbiff, det er kokt oksekjøtt!

For i jakten på den perfekte roastbiffen, har nå leverandørene ødelagt denne urtradisjonen.

Modernismen i form av “Sous Vide”, kombinert med jakten på “perfekt” stekt roastbiff og større profitt har fullstendig pulverisert min barndoms-luksus.

Hva er så galt med denne nye kokte kloningen spør du?

Det finnes ingen stekeskorpe!

Kokt oksestek uten stekeskorpe!

Stekeskorpen er det som gir godsmaken. Krydderet som er svidd på plass på utsiden av roastbiffen, er halve roastbiffen! Ja uten den, har du bare kjedelig kokt oksekjøtt. Jo da, den er riktignok mye jevnere i farge på innsiden. Den er rødere over det hele. Unaturlig rød over det hele. Den har mistet en hver form for karakter! Hvis du vrir den som en klut, så er du heldig om du klarer å presse ut en dråpe blod/saft.

Den har blitt gørr kjedelig og steril.

Det er klart at hvis en putter oksesteken i en pose, hiver den inn i et vannbad og deretter går ut for å spise lunsj, eller kanskje bare drar hjem for å komme tilbake 5-6 timer senere, høres det forlokkende lett ut. Mye spart arbeid. Men da er det også latskap!

Det er i hvert fall ikke roastbiff! Da er det “vannbadkokt” oksestek uten en velsmakende stekeskorpe! Dette er en helt annen rett! Det er en helt annen oppskrift. Det er noe forbanna tull!

Roastbiff skal først gnis godt inn med krydder, så stekes i en stekepanne til du får den gastronomiske stekeskorpen. Deretter skal den stekes (bakes) i en stekeovn til den blir passe rå. Den skal avkjøles, og deretter nytes. Det skal være litt sprut og klin når du stikker kniven i den. Blodet skal renne utover benken og ned på gulvet når du skjærer skiver av den. Det er ekte roastbiff!

Nå er det bare et minne fra gode tider, ødelagt av leverandører med null respekt for ekte tradisjon og god mat.

Nei, stek den selv, da blir den best! Også koster den da under 300 kroner kiloen!

P.s. det er ikke bare Gilde som synder her. Dette gjelder de aller fleste leverandører!



One comment

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.