Grandiosa, en Norsk ukultur!

Ja atter en gang er Grandiosa og lignende produkter i søkelyset.

Grandiosa, Norges mest spiste pizza.

Dette var egentlig ikke noe nytt.

Gang på gang kommer det frem historier som forteller om at ost ikke er ost, og skinke ikke er skinke, på pizzaer og lignende produkter her i Norge.

Det eneste som da skjer er at dyrt betalte markedsførings eksperter forandrer ”skinke” til ”pizzakjøtt”, og Stabburet og konkurrentene selger videre dette og andre uprodukter uten noen som helst endring i vareinnhold. Det er kun varedeklarasjonen på pakken som skiftes ut, og stormen ris av i god arrogant stil. For alle eksperter vil fortelle deg at Nordmenn glemmer fort.

Grandiosa kommer til å selge like godt i morgen. Hvorfor?

Jeg kjenner ikke en eneste kokk, kjøkkensjef, gourmet eller matentusiast som liker, eller vil ta i en Grandis. Den smaker ganske enkelt forferdelig synes stort sett de fleste.

Jeg ble ordentlig trist når jeg leste Dagblad innlegget, og kikket ned på kommentarene som kom. Alle de som ristet på hodet, kjeftet og slengte ut eder og galle. Bedrevitere, synsere og kjeftesmeller.

Så hvorfor ble jeg trist? Fordi de fleste har glemt historien før helgen er over, og kjøper en Grandis eller lignende.

Så hva er det som gjør at denne selger så godt?

  • Den er billig? En påstand er at det handler om jaget etter billigst mulig produkter. Den er for tynn mener jeg. Det går fint an å lage god smakfull og sunn mat fra bunn for under 50 lappen. Grandiosa er ikke billig, det er bare lettvint.
  • Den er god? En kan være fristet til å påstå at matganene til de som tilhører Grandiosa generasjonen, har mistet smaksløkene sine. At de ganske enkelt ikke vet hvordan god mat skal smake.

Handler det da om oppveksten? Har de ikke lært noe om god mat hjemme? Er det foreldrenes skyld? Skolens skyld?

Ja jeg tror dette har mye å si. Hvis mor eller far gir ungene en “Grandis” pga. tidspress eller manglende entusiasme for matlaging, så er de med på å ødelegge barnets fremtidige matopplevelser og mat forståelse. Grandiosa blir da akseptert og likt, fordi mennesker som barn har respekt for, godkjenner dette smakløse uproduktet. Foreldrene er da med på å skape en ny ”Grandis” generasjon. Håper de er stolte.

At Stabburet er frekke nok til å skrive  “En “Grandis” består av mel, kjøtt, ost og grønnsaker. Dette er anerkjente råvarer i ethvert sunt kosthold.”  i markedsføringen av dette produktet, sier alt om holdningen til mat og forbruker fra denne bedriften.

Grandiosa kom på 80 tallet. Hvor er vi om 30 nye år?

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.