Hjemmelaget chilisalt

Hjemmelaget chilisalt har jeg hatt på “todo” listen min lenge. Aner ikke hvorfor det ikke har skjedd før. Er ikke akkurat det store arbeidet som ligger bak.

Mange mennesker lager eget salt rundt omkring i verden, men få av de har fristet. Sett noen blande basilikum og sitron i saltet sitt f.eks. Men er det ikke bare å bruke de samme ingrediensene i maten når en ønsker da?

Grunnen til at jeg ville prøve chilisalt, er fordi jeg elsker smaken av chili, men ikke nødvendigvis bestandig styrken. Joda noen svetteperler fra mat er gøy, men den rene smaken av chili er jo så godt.

Her kommer chilisalt inn i bildet. Her får du smaken av chili, men mye av styrken forsvinner. Det er derfor perfekt.

chilisalt4

Hjemmelaget chilisalt

Jeg har lest meg opp på flere oppskrifter. Noen bruker ikke ovnen i det hele tatt for å lage dette, men da så jeg at chili har en tendens til å gi fra seg litt safter etter hvert (noen dager). Det hadde ikke jeg lyst på.

Så hva trenger du for å lage din egen chilisalt?

Ikke rare greiene. Jeg brukte:

  • 2 røde chili
  • 3 dl Maldon Havsaltflak

 

 

chilisalt1

Alt du trenger er chili og Maldon havsaltflak

Du kan nok bruke mange andre typer salt, men jeg skal bruke dette til å både drysse over mat som er ferdig, og til tilberedning av mat. Da passer saltflak best.

Så hvordan lager du ditt eget chilisalt?

Rens chili fri for frø og stilk. Finhakk den. Om du bruker kniv, eller moser den i et kjøkkenapparat er opp til deg. Personlig liker jeg kontrastene som skapes med det finhakket, med noen chilibiter.

Bland dette sammen med saltet i en ildfast form eller lignende.

chilisalt3

Sett det i ovnen på 100 grader c. Det skal ikke stekes/bakes, bare tørkes.

chilisalt5

La det stå i ca. 1 time. Rør litt et par ganger i løpet av den timen, så alt fordeles godt.

Skru av ovnen og la det stå der natten over for å tørke skikkelig ut.

Ferdig. Ha det på en krukke eller lufttett beholder. Dette skal holde seg i månedsvis. Ta det frem til det du ønsker av matretter, eller sett det bare på bordet så folk kan forsyne seg selv. Bærre lekkert?

chilisalt6