Oljemarinert fårefilet med rotpuré

Av og til kommer en over fårefilet til en fornuftig pris. Og da er det bare å kjøpe. Oljemarinert fårefilet er utrolig godt!! Og med en rotpuré, mmm.

Som regel når det står fårefilet, så betyr det ytrefilet, ikke indrefilet. Men det er jo helt gret det

Frossen sier du? Gjør ingen ting.

Hvorfor? Fordi i mine øyne, og min gane, blir fårefilet best etter at du har marinert den først. Den får da en flott dimensjon, og blir plutselig et av de beste kjøttproduktene vi har. Og da spiller det mindre rolle om den var frossen.

farifilet

For å  marinere fårefilet, finner jeg alltid en avlang og firkantet kakeform eller brødform som er dyp nok så hele fileten kan dekkes, men trang nok så en ikke må bruke litervis med marinade.

Marinaden ja. Her trenger du ikke en oppskrift. Den består av en god olivenolje, og rikelig med grovhakket hvitløk. Rikelig betyr i denne konteksten, litt mer en det du synes er mye.

Litt rosmarin, timian og basilikum kan du også hive oppi marinaden om du har.

Ok, her er sånn ca. hva jeg brukte for en filet på 500 gram som er 2 store porsjoner.

  • 2 dl olivenolje
  • 8 fedd hvitløk
  • 1 ts tørket rosmarin
  • 1/4 ts tørket basilikum
  • 1/4 ts tørket timian

Bland det sammen og hell i brødformen.

Rens deretter fårefileten fri for fettslintrer og legg oppi. Pass på at filetene dekkes godt.

La den stå i kjøleskapet dekket med plastikk i minst 24 timer. De kan gjerne ligge sånn i flere dager. 1 uke går fint bare den er dekket godt av oljen.

Dagen du skal spise, lag rotpuré først. Og poteter du evt. har valgt.

Rotpuré ja. Utrolig enkelt. Rens og kutt det du har av rotgrønnsaker i terniger. Jeg brukte kålrot, gulrot og sellerirot. Kok til skikkelig mørt. Tøm av vannet. Mos eller knus det for hånd eller med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Når du endelig skal steke fileten, trenges det bare litt salt og pepper på før du slenger den i en skikkelig varm stekepanne. 2-3 minutter på hver side er alt som trengs. Ta den ut av stekepannen og la den hvile i 2 minutter mens du lager sausen. Skjær den i skiver.

Sausen ja. Hell litt rødvin i pannen, og la det koke i 2 korte minutter. Den rødvinskyen du da “får” (pun?) er sterk men god. Trenger bare litt over maten.

Jeg pyntet med en ovnsbakt sjampinjong.

Luksusmat. En garantert vinner i et hvert selskap, også i helt eget selskap.