Spis godt og billig

Det er ikke så vanskelig. En må bare være bevisst. Jeg har testet det, og jeg klarer å komme under 250 kr. pr. uke pr. person med 7 gode middager. Å variere det er heller ikke vanskelig. Det handler bare om vilje!

Og dere som nå skal ta opp problemet med kvalitet, så har jeg bare en ting å si. Det viktigste er at du får nok mat. Og selvsagt bra mat. Har du god råd, så selvsagt skal kvalitet spille en rolle. Har du god råd, bør du med god samvittighet ”sløse” litt for å støtte høyere kvalitet. Men igjen, det viktigste er at du får nok og god mat.

Lager du maten selv, blir den alltid sunnere enn ferdigprodusert lureri.

Og du trenger ikke bruke 1 time på kjøkkenet, for å klare det!

En ting en alltid skal gjøre er å se etter tilbud. Les tilbudsaviser. Har du internett? Sjekk ut hjemmesidene til butikkene, for ukens tilbud, før du går ut og handler. Det kan fort lønne seg! Men vær bevisst, ikke la deg lure av lokketilbudene!

Noen linker er:

www.rimi.no

www.bunnpris.no

www.joker.no

www.meny.no

www.rema1000.no

Så, noen av mine tanker.

Tenk langsiktig. Kjøp tilbud i kvantum. Da blir du glad når du er litt fattig, grunnet en alt for hyggelig Nyttårsaften, eller for stor strømregning.

Bruk fryseren. Har du ikke fryser? Kjøp det, du vil spare tusenvis av kroner i året på å kjøpe tilbuds varer og fryse det ned. Og som regel har du da alltid noe god mat, selv i dårlige perioder. Du trenger ikke et overdimensjonert monster. De som følger med på standard kjøleskap holder.

Skriv alltid på pakken du legger i fryseren, hva det er for noe. Så slipper du overraskelser.

Sjekk og sammenlign alltid kiloprisen. Ikke la deg lure av 10 kroners tilbud som gir deg mindre verdig i vekt. Å bli lurt av en “billig” stykkpris, er en gammel tradisjon som kjøpmenn i tusenvis av år har holdt ved like.

Lag mat med kjøttsauser. Som Spaghetti/pasta/Lazagne/canneloni. Spe sausen ut med litt vann/melk og meljevning, så får du flere middager ut av det. Frys gjerne sausen som er igjen, om du ikke skal finne på noe annet med den dagen derpå. Kan varmes i mikro ovn til neste gang.

Ta vare på rester (frys dem), test ut dine egne gryteretter. Du kan fort bli overasket over hvor godt rester kan smake med litt saus og krydder.


Noen eksempler på mat jeg misliker sterkt.

Frosne hamburgere. Du lager egen som smaker bedre på 1 minutt(pluss steketid), og sparer penger. Kiloprisen på en ferdig hamburger er nesten alltid dyrere enn kjøttdeig. Du betaler altså ekstra for å spe ut burgeren din med salt, mel, vann og E stoffer, som i utgangspunktet er billigere enn kjøttdeigen. Du blir mao. lurt!

Frossen pizza. Om du ikke vil/kan/orker å lage egen bunn, finnes det ferdig frosne bunner til 10-15 kroner. Bruk så det du har i kjøleskapet. Det smaker bedre, og er sunnere enn pizzaen med skinke og osteerstatning. For ja, det er som regel bare utspedd erstatninger du får i de fleste masseproduserte pizzaene. Bare les etiketten! Kostnaden på din egen pizza blir da som regel halvparten av en frossen vits.

Pommes Frites. Dette er ofte presset utspedd potet avfall. Du bruker 1 minutt på å kutte 2-3 ferske poteter i litt tynne båter (med skall selvsagt). Disse bruker kortere tid i ovnen enn den frosne potet guffen som må stekes fra minus 10 grader. Og smaker selvsagt bedre! Og prisen, ja den blir under 5 kr. kiloen (Red 15 kr. kg nå 2016).

Salat blandinger. Dette er bare en ren synd. Du kjøper salat som allerede er kuttet og delt. All salat visner og mister konsistens med en gang den blir behandlet/kuttet/revet. Og hvor lang tid tar det å rive av noen blader fra et helt hode med salat? Prisen er som med alt annet. Du betaler ekstra for at produsenten skal ødelegge salaten din. Også holder den ferdige miksen som regel bare et knapt døgn i kjøleskapet. Det ender med at du kaster bort enda mer penger. (Tips: Ikke skjær av stilken, men riv av blader. Salaten kan da holde seg i en uke pluss))

 

Eksempler på varer jeg ofte kjøper:

Kjøttdeig til under 60 kr. kiloen er svært vanlig. 25 kr. for 400 gram fersk kjøttdeig er ofte å finne, og Euroshopper har det nesten alltid frossent. Svinekjøttdeig er også godt å bruke. Kjøp og frys.

Pølser? Ok, som Nordmenn, kommer vi ikke unna det. 1 kg Euroshopper grillpølser til 25 kr. er standard hos Rimi. Kjøp og frys. De smaker helt ok. Du må heller ikke ha de i brød eller lompe hver gang. Kutt de opp sammen med friske grønnsaker, og stek de i en panne med rester av grønnsaker mm. Kjapt og enkelt. Pølser kan brukes til så mangt.

Frosne svinekoteletter. Du finner disse, året rundt, ofte til 20-30 kr. kiloen (red. under 40 kroner i 2016). En pose eller to i fryseren, sikrer gode middager i mange dager. En pose surkål og noen poteter, så har du en kraftig god middag til under 30 kroner.

Frosne kyllinglår. Ikke kylling klubber! De har en stygg tendens til å stige i pris med det dobbelte når de bytter navn. Ofte har jeg funnet lår i 2 kilos poser til under 100 kr. Kyllinglår kan lages i et mangfold av variasjoner. Det har også hendt at jeg finner filet til en billig pris, men disse har jo også skutt opp i verdig etter at de byttet navn. Bryst var tydeligvis ikke bra nok. Lurer på hva kvinnene hadde sagt om vi fortalte dem hvor flotte filetene og klubbene dems så ut.

Brød. Dette har blitt et eget kapittel i Norsk mat kultur. Brødet har faktisk gått opp i pris, raskere enn noe annen matvare. Et brød til 30 kroner er nå vanlig. Bakeriene tjener igjen gode penger. Men om du er i butikken tidlig nok, finnes det fortsatt kneip til 5-10 kroner stykke. Butikkene reklamerer for det, men de liker ikke å selge de. Derfor har de billige brødene en stygg tendens til å forsvinne før klokken 16, når alle kommer hjem fra jobb og skal handle. Kommer du for sent og du ikke finner det, spør betjeningen. De har det som regel på bakrommet, de er sjeldent utsolgt for det. Disse brødene er nemlig som regel frosne, og tas ut for salg dagen før. Sier de at de er utsolgt, så gjør meg en tjeneste. Spør om de spekulerer i å være utsolgt på dette tidspunktet. Hvis mange nok reagerer, kanskje vi kan snu denne sleipe trenden. Jeg liker den tradisjonelle kneipen jeg!

Friske grønnsaker. Det er billig, du får mye for pengene, om du bare kjøper det helt. Ikke betal dobbelt, for at produsenten har kuttet og/eller blandet det for deg. Kjøp deg en hel brokkoli, noen hele sjampinjonger eller gulrøtter. Vask de godt. Har du dårlig tid? Kutt det opp i små biter, da blir det fort ferdig uansett om du koker eller steker de. Og selvsagt, poteter. Kan brukes til så mangt, og koster fortsatt som regel under 10. kr. kiloen,(red. 15 i 2016) om du ikke kjøper små, franske, flybårne luksus saker da.

 

Å bruke litt penger på et godt utvalg krydder er smart. Da kan en variere rimelig mat med gode og spennende smaker. Variasjon i livet er viktig, og da er krydder en lettvint måte å gi hverdagen en ny vri. Vær vågal, kjøp en krydder du ikke har smakt før.

Så husk, når du handler, sammenlign kiloprisen, ikke stykkpris. Sjekk ut tilbud før du går for å handle. Plutselig har du penger til overs, som kan sløses, eller brukes på månedens strømregning 😉

 

Her er denne ukes meny, og hva det koster når jeg følger mine egne råd.

Fiskeboller i karrisaus ca. 30,- kr.

Pasta med kjøttsaus ca. 40,- kr.

Pølsegryte med ris ca. 25,- kr.

Middags tomatsuppe ca. 25.- kr.

Grillet svinekottelett med mais og potetbåter ca. 35 ,- kr.

Canneloni med salat ca. 45,- kr.

Innbakt pølse (Pigs in a blanket) med potetsalat ca. 35,- kr.

Totalt ca. 235,- kr.

 

Spis godt! Men vær bevisst! Det må ikke koste skjorta!

 

One comment