Saus på 1-2-3

Mange mennesker liker saus. Dessverre er pose sauser noe en ofte tyr til. Dette er fullstendig meningsløst, da det å lage din egenkomponert saus er veldig lett.

Saus på 1- 2 minutter: Hell 0,3 liter fløte i en panne du nettopp har brukt til steking. Kokes til passe tykk. Dette tar som regel ca. ett minutt.

Bruk gjerne rømme i stedet, dette blir ofte fort tykt, da sper du det ut med litt fløte, melk eller vann.

Krydres etter behag, men ofte er rømmen / fløten god på smak allerede. Til disse sausene ville jeg holdt meg til grønt krydder, som estragon, basilikum, gressløk.

 

Lage en ekte saus fra bunn? Det tar ikke mer en 5 minutter det heller.

De 2 viktigste komponentene med en saus er jevning og kraft.

Det finnes mange måter å få en saus tykk på, personlig bruker jeg en av 2 metoder som regel.

Den orginale og beste: Smelter 3-4 spiseskjeer smør eller margarin i en kjele, tilsetter finsiktet mel og rører til det blir passe tykt(bedre at det er såvidt flytende, ikke klumpete sement tykt). Sper sakte ut med kraft.

Maizena: Maizena Express (jævner), som er litt vanskeligere å få tak i på vanlige butikker, kan du bare strø rett oppi kraft eller veske, og den klumper seg ikke.

Vanlig Maizena 1-2 spiseskjeer, bør røres/piskes i en kopp med noe veske, for så å helle oppi kraften.

Kraft sier du? Hvordan får jeg det til da? Hvor for jeg kraft fra?

Ok, en buljongterning i vann er forsåvidt kraft. Men det passer best oppi termosen sammen med pølser.

Er det stekt mat i en stekepanne, bare hell 0,5 liter vann oppi pannen mens den er varm, la det koke ned til det er 0,3 liter igjen. Må gjerne røre litt i pannen, for å få smaken fra det som er stekt. Voila, du har kraft. Tøm denne oppi kjelen med smør og mel sakte mens du rører, eller tøm Maizena blandingen sakte rett oppi stekepannen.

Har du kokt noe kjøtt eller fisk i en kjele? Kok ned vannet som du brukte, til det er redusert, jo mer nedkokt(redusert)dess bedre, men greit at det er minst 0,3 liter igjen. Voila, du har kraft! Tøm denne oppi kjelen med smør og mel, eller tøm Maizena blandingen rett oppi kraft kjelen.

Husk å krydre sausen etter behag. Salt og pepper er en selvfølge. Ta ditt favoritt krydder, smak til, og gi et navn på sausen. Du komponerte den, du setter navn!

Visste du at før sukkerkulørens tid, så ble brune sauser brune fordi smør/mel blandingen ble stekt i pannen, til den ble passe mørk? Det er lov å unngå Negro sukkerkulør i dag også.