Oksehøyrygg, et herremåltid

Helt utrolig, jeg fant modnet/mørnet oksehøyrygg i butikken. Jeg har i mange år vært sær på oksekjøtt. Ofte synes jeg at indrefilet, mørnet så det kan spises med skje, smaker tamt og kjedelig.
Derimot, oksehøyrygg, som en sjeldent finner modnet i butikken, er det beste kjøttet på oksen, er min lite ydmyke mening. Som regel havner høyryggen som suppe og grytekjøtt, som skal ihjel kokes. Men oi, så godt og smakfult det kjøttet er når det modnes.

Så er du heldig, og finner det modnet i butikken, kjøp kjøp kjøp. Rimelig pleier det å være også.

Stykke jeg fant, var stort. 3 cm tykt, og helt umulig å ha på en tallerken. Men den passet så vidt det var i stekepannen min.

Jeg krydret den godt med nykvernet pepper, og salt. Ikke noe annet. Men her er det om å ikke være beskjeden.

Så, oppi stekepannen med beistet. Siden den var tykk, så trengte den ca. 5 minutter på hver side.
Deretter, og dette er viktig, så la jeg den til side, for å hvile i 5 minutter. Dette gjør du for at saften i kjøttet skal roe seg. Det som skjer da er at den blir mye mer saftig, og jevnere i i farge. Dette er spesielt veldig viktig når en lager stek, eller kjøtt som skal skjæres opp før servering. Saften spruter da ikke ut når du skjærer i den.

Og siden denne var så svær, så måtte jeg pent skjære den i skiver, for å få plass på tallerken.

TIl denne serverte jeg ovnstekte poteter som jeg hadde masse løk på før jeg hadde de i ovnen, samt jukse bearnaise.

Så mye smak det er i høyrygg!!
Forøvrig er det nok igjen til både nattmat, frokost og lunsj i morgen.