Entrecôte med Amandine potet og Estragon rømmesaus

Ja da fant jeg fin Entrecôte på Rimi. Bare 119 kr. kiloen, i passe store pakker på 6-800 gram. Etter litt leting, fant jeg en som var flott marmorert. Sjekk gjerne her om du lurer på mine kriterier med å velge en biff.

Til min Entrecôte, valgte jeg ovnsbakte halve Amandine poteter, bakte tomater, litt salat, og en enkel med god rømmesaus med Estragon.

Potetene på først selvsagt.

10 minutter før de var ferdig, satte jeg inn tomatene. Delte en tomat i to, krydret litt kraftig med Basilikum, salt, pepper og hvitløk, og så Jarlsberg ost på toppen. Disse tar ca. 5-10 minutter i ovnen på 200 grader C.

Å steke biffen.

Så, stekepannen på god sterk varme.

Å krydre en Entrecôte som er bra mørnet og marmorert, velger jeg oftest å være veldig konservativ. Kjøttet er så godt da, at jeg bruker kun salt og nykvernet pepper.

I pannen velger jeg som oftest godt smør. Ikke lett varianter eller margarin. EN god Oliven Olje (Ikke virgin) kan også passe.

Så oppi pannen, stekes i ca. 1-2 minutter på den ene siden, snus, og like lenge på andre siden.

Å steke en biff er ikke alltid lett. Det finnes mange små triks om hvordan å kjenne om den er ferdig, men egentlig er det bare øvelse som gjør mester.

Det avhenger selvsagt også på tykkelsen av biffen.

Noen triks er:

Etter å ha snudd den en gang i pannen, når blodet pipler frem på toppen, er den ferdig. (Dette kan ofte stemme for de som liker den medium +, men siden jeg liker den litt råere, så må jeg ta den av før.)

Presse ned på den med pekefingeren. Den blir hardere ettersom den blir mer stekt. Sammenligne med “kjøttet” mellom tommel og pekefinger på din egen hånd. Når du er slapp i hånden er du myk, og det tilsvarer veldig rått. Når du strammer musklene/lukker hånden blir du hardere, dette tilsvarer ofte medium well til godt stekt. (Dette er en fin måte å få forståelse for det å kjenne om en biff er ferdig, men det er jo avhengig av hvor tjukk og stram du er i hånden, eller hvor hardt du tar i.)

Som sagt, øvelse gjør mester. Som oftest mener jeg at mennesker steker en biff for mye. Kanskje bare ta den av stekepannen litt før du tror den er ferdig neste gang?

Jeg tar biffen av stekepannen litt før den er helt ferdig, og lar den hvile i 3-5 minutter før jeg serverer den. Da roer saftene seg, og fordeles i hele biffen, og resultatet blir mye bedre.

Estragon Rømmesaus

Mens biffen hviler, lager jeg sausen. Denne sausen er nesten helt lik den jeg laget til folie bakte laksen.

Først to skjeer rømme i den varme stekepannen, spe den ut med litt fløte eller melk. Tilsette litt rikelig med Estragon, og vips, sausen er ferdig. Og den er nydelig.

Andre små ting jeg gjorde for det lille ekstra var, at jeg brukte en fin Balsamico oppå salaten. Også laget jeg litt hvitløksbrød. Ok, hvitløksbrødet var veldig kjapt og ungkarsaktig. Loff med margarin og strødde et lag hvitløkspulver på toppen. 5 minutter i ovnen på 200 grader C. (Må se å få laget mere ekte kryddersmør.)