Pico De Gallo

Pico De Gallo er kanskje noe vi her til lands burde lage oftere. Det forbindes ofte med meksikansk mat, brukes i stedet for salsa, men det passer til så mye mye mer.

Dette er en enkel oppskrift, med kun 7 ingredienser. Det finnes selvsagt et mangfold av varianter, som inneholder alt fra avokado, til agurk, ananas, mais og bønner.

Noen kaller dette også for Salsa Verde. Jeg er ikke helt enig der. Ordet salsa betyr saus. Og Pico De Gallo skal ikke være sausete. Tvert i mot, det bør det være minimalt med væske.

For å få det til, er type tomat en bruker viktig. De vanlige tomatene en kjøper har ofte litt for mye saft i seg. Så bruker du de, bør du unngå å bruke kjøttet i midten, og holde deg til skall og kjøttet helt ytterst.

Plommetomater er noen av de bedre å bruke til en god Pico De Gallo. Her har jeg brukt mini-plommetomater, og de var perfekt til dette.

En annen ting som kan være vanskelig å finne er fersk jalapeno chili. Jeg fant det ikke i noen av mine “standard” butikker. Men en kan fint bruke de en finner på glass i “taco-avdelingen”.

Det er heller ikke lett å si hvor mye en bør lage. Som regel lager en ikke nok om en skal ha dette som tilbehør. Spesielt om det skal brukes til dip for nacho eller lignende. Det forsvinner fort når folk får smaken på det.

Til en bolle på ca. 0,5 liter brukte jeg følgende:

  • 14-15 mini plommetomater eller tilsvarende.
  • 1/2 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 lime
  • 1 ss finhakket jalapeno
  • 1 stor neve frisk koriander (Ca. 1/3 del kjøpepotte)
  • Salt

Begynn med løken. Finhakk løk og mos hvitløken i presse, eller bruk rivjern. Du kan finhakke hvitløken, men da får du ikke nok smak ut av den raskt nok.

Ha løk og hvitløk i en bolle, og klem ut saften fra lime oppi. Bland det godt sammen.

Del deretter opp tomatene i små biter/grovhakket, og grovhakk koriander. Finhakk jalapeno. Bland alt sammen godt. Smak til med salt. Salt er litt viktig her, det henter frem smakene. Begynn forsiktig med 1/4 teskje og smak deg frem.

Sett plastikk over, og la det stå i kjøleskapet i en time eller to for at smakene skal sette seg.

Pico De Gallo bør brukes samme dag som det lages. Du får best resultat da. For all del, den kan brukes i noen dager etterpå også, men du mister litt av “crunchen” og det kan bli litt vel fuktig. Da bør den i så fall siles av.

Pico De Gallo kan som sagt brukes til mye. Ja nesten alt. Så selv om du ikke skal ha en tradisjonell taco aften, anbefaler jeg dette til alt fra potetgull til biff og laks. Ja jeg har det til og med på pølse i lompe!