Det var en gang kundene som bestemte.

Det var en gang kundene som bestemte.

Men tidene forandrer seg.

Det var en tid hvor matkjedene hørte på kundene. Kundene bestemte hva butikkene skulle selge baserte på kundenes ønsker og lyster.

Det var den tiden en fikk kjøpt ferske kyllingbryst og kyllinglår. Nå heter alt filet og koster 3 ganger så mye som nødvendig. Var det kundene som ønsket navneskifte? Selvsagt ikke. Men kundene betaler ikke premium pris for bryst. Filet derimot er luksus.

Nå moser kjedene aller helst råvarene i stykker, sper de ut og lager noe de har bestemt er godt, samtidig som de tjener enda mer.

Kjedene lytter ikke til kundene lenger. De dikterer hva vi skal kjøpe, hva vi skal spise, og til hvilken pris.

Kritikken har haglet de siste årene fra både kunder og regjeringer på alt fra for høye priser, for lite konkurranse, vertikal integrering (De eier hele matvarekjeden fra produsent til matbordet), og ikke minst egne merkevarer som utkonkurrerer de trygge og etablerte.

Lytter de? Nei. Det trenger de ikke gjøre. De har all makt. Kjedene styrer matnorge nå.

Prisene på det meste av matvarer vi importerer nå er nesten på nivå med før korona.

Men matpriser går ikke ned. Det gjør de vel strengt tatt aldri. Det er jo ikke av interesse for matvaregigantene. Og vi kunder protesterer jo aldri.

Og hvorfor kommer jeg med dagens oppgulp som antagelig er gjentatt gang på gang av meg og alle andre?

Fordi jeg ramlet over Coops Grill Perfekt grillnakke og ble irritert.

Opptint grillnakke vel og merke. Den har ligget på fryseren en stund, så har den blitt tint og merket om. Når dette svinet ble slaktet er det ingen av oss som vet. De trenger bare merke pakkedatoen, som var 14 dager siden. Den er nå til salgs på min lokale Coop Extra på Majorstuen. Coop ja, den kjeden kundene tror de er medeier i. At den har kun 2 dagers holdbarhet er det ingen som nevner.

Det er slutt på normal folkeopplysning til oss kunder. Det trengs ikke lenger. Kjedene har nemlig sluttet å lytte. Det er de som bestemmer over oss nå.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.