Spiser du Crabsticks, spiser du lus!

Vet du hva du spiser når du spiser Crabsticks?

Ok, vi får i oss mye rart, mange forskjellige E-stoffer daglig. Men tenker vi egentlig over hvordan det produseres, hvordan det fremskaffes, hvor E-stoffene kommer fra?

De fleste har vel fått med seg at Crabsticks ikke kommer fra krabbe. Ok, det er jo litt lureri, men vi nordmenn aksepterer det. Det mest brukte fiske-produktet i Crabsticks er en helt grei, sunn, billig Alaska Pollock som fremstilles som Surimi, en slags fiskemasse som kan ligne på krabbekjøtt.

Men det er alt det andre som finnes i denne som skremmer meg!

En av E-stoffene som finnes i nettopp Crabsticks heter E 120 og det påstås at det er et naturlig fargestoff. OK, lus er vel naturlige, og jeg skjønner at leverandøren ikke skriver lusefargestoffer. Slår du opp E120 så får du fra den oversiktelige e-oppslagsverket hos Matoppskrift.no dette:

E 120 Karminer (kochenille, karminsyre)

Type: Fargestoff, rødt. naturlig fra knuste hunn insekter av arten Dactyopius cocus costa. er veldig dyrt og erstattes av E 124. Allergi/skadelighet: Usikkerhet. lite forsket på. Ikke gis til hyperaktive.
Bruksområde: Melkeprodukter, crabsticks, syltetøy, iskrem, sauser og godteri. fruktblandinger, bakervarer. Campari.Leppestift danskepølser. Cheddarost, desserter
Tillatt: Norge og EU

Fra Wikipedia får du opp en lengre historie. Les om lusen her. Men jeg siterer litt.

Det er de voksne hunnene som brukes i produksjon av karmin (Les: E-120), de samles inn. Etter at er drept, tørkes de og er klar for salg. For å fremstille fargen knuses lusene til et pulver. For å fremstille fargen må pulveret kokes og tilsettes ulike ingredienser.

Så, med andre ord, spiser du Crabsticks, spiser du malt lus tilsatt andre ulike ingredienser som ikke er nevnt. Skremmer ikke dette deg bare litt?

Wikipedia skriver bl.a. om E-120 ” Bruken har vært omstridt i en rekke land fordi den kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, og i verste fall anaphylaktisk sjokk“.

Ja ja, bare produktet blir billig nok, tåler vi vel dette.

En av de andre morsomme stoffene som du finner i crabsticks er E170. Dette er kalk. Hmm godt! Men ikke direkte usunt.

Og E450 og E451 som fremstilles av Fosforsyre. Ja, dette er surhets regulerende.

Min favoritt er nok likevel smaksforsterkeren E 621 som det står hos matoppskrift.no at er ” Antakelig ufarlig. Mulige psykiske reaksjoner ved høyt forbruk”.

Ingrediensene jeg her snakker om er hentet fra en Crabstick leverandørs egne sider her til lands, bare så det er sagt!

Nei, spis fersk fisk og skalldyr. Da slipper du unna farmasøytisk lureri og faanskap! Og sjekk gjerne opp litt E-stoffer du har i skapet hjemme.

7 comments

  • Jan Hagen

    Surimi er produsert i over 1000 år i asiatiske land. Det er en måte å bevare fiskekjøtt på. Akkurat som vi her i Norge, røyker, salter, graver etc etc…. Fargestoffet er totalt ufarlig. Veldig morsomt å se fri dikting i verk og hvor lite kunnskap som ligger bak denne frie diktingen.

    • Skriver vel ikke at Surimi er farlig? Tvert i mot, så står det “Det mest brukte fiske-produktet i Crabsticks er en helt grei, sunn, billig Alaska Pollock som fremstilles som Surimi”. Det er også link til hva Surimi er. Jeg sier ikke noe negativt om nettopp Surimi. Ja annet at det ikke er krabbekjøtt da. Det er alt det andre jeg setter spørsmålstegn til. Og det er vel ikke usant at rødfargen kommer fra lus? Flere land, bl.a. Spania har begynt med “oppdrett” av denne lusen da etterspørselen etter “naturlig” rødfarge har økt. Synes det er greit at folk vet hva de frivillig putter i munnen. Om du liker crabsticks, kos deg. For øvrig har de fleste leverandører omdøpt navnet på dette produktet, da de ikke lenger ville bryte norsk lov ved å lure folk til å tro de spiste noe med krabbekjøtt. Dette var ikke fri dikting. Det er til og med inkludert en del kilder informasjonen er hentet fra. Riktignok kan det hende noen linker ikke virker, artikkelen er 13 år gammel. Men en søkemotor er din venn. Med vennlig hilsen, Ungkarskokken.

  • Hilde

    Fargestoffet er ikke helt ufarlig. Jeg er allergisk mot alle fargede leppestifter:

    http://allergies.answers.com/symptoms/typical-symptoms-associated-with-carmine-allergies

  • Anon

    Vel, lus bør da inneholde ganske mye proteiner de, vel? Hva er forskjellen på å spise lus og andre dyrearter? Jeg tror nesten lus inneholder mer konsentrerte og livsviktige stoffer enn f.eks. gris.

  • Lene

    Fint innlegg, men det er nok dessverre veldig mye farmasøytisk lureri i fersk norsk (oppdretts) fisk og skalldyr også.

  • P.s. Har du kysset ei jente med lebestift, er det gode sjanser for at du har klint med meksikansk lus også. Mange lebestifter inneholder E 120.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.