Test: Santa Maria Classic American BBQ rub (krydder)

Gir Santa Maria Classic American BBQ rub en ekte amerikansk BBQ smak? Det er ihvertfall en munnfull å si. Men jeg testet den.

En rub er forøvrig en tørr krydderblanding som en skal gni inn i det en skal grille. Det er som regel bedre enn å kline en BBQ saus på, for den vil ofte svi seg grunnet sukkeret.

Jeg pleier ikke skrive så mye om krydder. Og aldri blandinger. De lager en som regel selv, samt at de fleste en kjøper smaker dritt.

santamariarub1

Santa Maria Classic American BBQ rub

Jeg ramlet over denne på en Coop Extra forrige uke, den var på tilbud til 10 kroner og jeg tenkte at jeg kan jo alltids prøve den. Jeg hadde ingen intensjoner om å skrive om dette. Dette er med andre ord over hodet ikke sponset innhold. Jeg hadde faktisk glemt at jeg hadde denne posen, helt til jeg så den i hyllen min mens jeg funderte på hvilken krydder jeg trengte i dag. Så da var det bare å prøve. Jeg hadde jo ikke noe å tape.

Denne fortjener absolutt omtale.

Som regel når noe heter “American”, er det en eller annen halv-smart PR japp som mener at produktet da vil selge bedre. Men det faktum at det ikke er amerikansk smak eller et amerikansk produkt driter de i. Det perfekte eksempelet jeg kommer på i farten er amerikansk grønnsaksblanding. “Vi hiver litt mais oppi og kaller det amerikansk, da selger det bra!”.

Det er sjeldent at produsentene faktisk greier å gjenskape den ekte amerikanske smaken. Med mindre produktet faktisk kommer derfra da. Men jeg regner med at det som regel er billigere å trykke amerikansk på en billig pose enn å importere ekte vare. Når det gjelder smaken, så er de fleste produsenter for redde for at det skal bli sært, og derfor blir krydder og sauser ofte tonet ned til det gørr kjedelige, sånn at flest mulig kunder kan synes det er “greit”.

I USA har de ikke overraskende, verdens største grillmesterskap, og der voktes de hemmelige krydderblandingene omtrent med våpen og brutal makt. Og ikke overraskende er det mange kvadratmeter butikkhyller med forskjellige BBQ krydder, sauser og hjelpemidler der borte. Grilling er en religion!

Jeg aner ikke hvor Santa Maria produserer eller kjøper denne BBQ rub, og det spiller egentlig ingen rolle. Her har de klart å fange den ekte amerikanske BBQ smaken, og ikke minst, lukten også.

Jeg har tilbragt et 2 sifret antall år i USA, og spist mye grillmat der. Utenom noen få gode importerte BBQ sauser, så er det sjeldent at en kjenner igjen smaken fra “over there”.

Det første hintet jeg fikk om at dette var en god krydderblanding, var lukten jeg satte igjen med på hendene etter at jeg hadde gnidd mine sommerkoteletter godt inn med produktet. Jeg gikk rundt og luktet på hendene mine i 15 minutter, jeg nektet å vaske meg. Lukten var “pure american BBQ” og fremkalte mange minner..

En god BBQ rub skal fange både en sødme og en surhet. Og den skal gjerne gi assosiasjoner til brent treverk. Ja ja, det finnes sikkert mange meninger om hva det skal fange, men det er mine tanker.

Jeg gnidde altsa mine koteletter godt inn med krydderet. De fleste er for beskjedne når det kommer til mengden. Det var ikke jeg. Ja i ettertanke overdrev jeg kanskje litt vel mye. Er du redd for salt bør du nok også holde tilbake litt.

santamariarub2

Santa Maria Classic American BBQ rub. Jeg overdrev nok kanskje litt med mengden her.

Det står på posen at det bare er å gni inn og grille, men jeg foretrekker å la det ligge krydret i 15-20 minutter. Smaken setter seg litt bedre, og krydderet sitter bedre på kjøttet, det faller ikke av så lett.

Jeg hadde ikke en grill, så hos meg ble det på rist i en varm ovn (240 gr. C.). Jeg brukte ikke noe olje eller lignende, la bare kotelettene rett på risten. Jeg savnet helt klart en grill nå, men lukten som kom hver gang jeg åpnet ovnsdøren etter hvert var direkte pirrende.

santamariarub3

Konklusjon:

Smaken var rett og slett himmelsk. Jeg måtte faktisk sette på litt country musikk, noe jeg ikke gjør ofte. Jeg følte virkelig at jeg spiste ekte amerikansk grill, selv om mine halvkjedelige sommerkoteletter ikke ga krydderet noe hjelp.

For å si det enkelt, skal du ha én krydderblanding i huset til grilling, eller for å gjenskape den amerikanske grillsmaken selv om du bruker en panne eller ovn, så vil jeg anbefale denne. Jeg kommer i hvert fall til å kjøpe noen poser til.

Terningkast 6

Siden det er Santa Maria, regner jeg med at du får kjøpt denne stort sett i de fleste butikker. Og dette passer til alle typer kjøtt, fugl og fjærkre.Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.