Pannestekt lammelårskiver med søtpotetpuré

Lam kan spises hele året. Lammelår i skiver finner du ofte i fryseren utenom høsten og er nydelig å bruke på andre måter enn fårikål. Pannestekt lammelårskiver med søtpotetpuré er et perfekt eksempel. Det er rett og slett nydelig!

Og ikke er det vanskelig eller tidskrevende.

Dette trenger du for 2 porsjoner:

  • 400 gr. lammelår i skiver
  • 2-3 dl olivenolje (ikke virgin/kaldpresset)
  • 1 ss tørket rosmarin (eller en neve frisk)
  • 10 fedd hvitløk
  • 300 gr. søtpotet
  • 1 ss sukker
  • salt og pepper

Mariner lammet. Finhakk hvitløken. Legg skivene med lammelår i olivenoljen sammen med hvitløken og rosmarin. La det ligge i minst 1 time, men jeg anbefaler mye lengre tid. Gjerne over natten.

Grunnen til at du ikke skal bruke virgin (kaldpresset) olivenolje er at den tåler ikke varme så godt. Og lammelårskivene skal stekes i panne senere med denne oljen.

Men først, sette over søtpotet. Skrell de, og kutt de opp i skiver eller terninger. Da koker de fortere. Kok de i vann med 1 ss sukker og litt salt.Når de er skikkelig møre, tar sånn ca. 15-20 minutter, tøm av vannet, og mos de med en stavmikser, eller en pisk eller gaffel. Smak til med salt og pepper, evt. litt sukker om du liker den ekstra søt.

Sett over en stekepanne på sterk varme.

Ta lammelårskivene oppi, uten å tørke av oljen. La det gjerne følge med en del olje oppi pannen, bare det ikke er for mye. Saltes og pepres.

La lammelårskivene blir litt gyldne, så skru varmen ned til medium til medium lav styrke. La de småputre i 10-15 minutter, litt avhengig av tykkelsen.

Server. Dette er så vannvittig godt.

Jeg hadde rosenkål og Hasselback poteter til. Saus, der brukte jeg fettet/oljen fra stekepannen. Men en spiseskje eller 2 med rømme eller Creme Fraiche oppi stekepannen sammen med litt basilikum blir også til en ekstremt god saus.