Ovnsbakt laks med agurksalat

På tide med en tradisjonell fiskemiddag igjen.

Norge eksporterer mange ton med laks, det er et av de største næringene i Norge sammen med olje. Men likevel, akkurat som med bensin, er laks ofte dyrere i Norge enn det er i utlandet. Det er jo takket være våre politikere.

Men av og til, kan en ramle over bra laks på tilbud. Og det skjedde meg i dag.

Dette brukte jeg i dag:

 • 250 gr. laks fordelt på 2 stykker.
  1/2 agurk
  eddik
  sukker
  norske poteter
  2 dl rømme
  Fersk gressløk

Først satte jeg selvsagt på potetene.

Deretter var det agurksalaten. Siden den skal lages kjapt, jukset jeg litt selvsagt.
Jeg fant en tom 1/2 liters flaske. Skyldte den selvsagt ren. Så tilsatte jeg i denne, ca. 2 dl vann, 3 ss sukker, og 6 ss eddik. Så ristet jeg det hardt og lenge. Vel, lenge betyr ca 1 minutt. Dette for at sukkeret skal løse seg opp.
Smak på den. Den skal være litt spiss. Tvinger den frem et hissende ufrivillig smil, uten at du må hoste, er den nok bra. Det er selvsagt en smaksak om hvor sterk du vil ha den, men husk at det er agurken som skal tilegne seg smaken, du skal ikke drikke dette.
Skal du lage dette på ekte vis, bør det kokes opp, så avkjøles.


Så tok jeg en halv agurk, og kuttet den i skiver med en ostehøvel. Hadde dette oppi en skål, og helte eddikvannet over. Rørte litt i skålen for at all agurken skulle bli marinert.
Så lar jeg dette stå, så lenge som mulig, frem til servering.

Laksestykkene tar jeg så å legger på en rist. Smører litt olivenolje(he he, ikke virgin!) over laksestykkene.
Deretter kryddrer jeg de med salt, og sitronpepper. Har du ikke sitronpepper, er også vanlig grovt pepper godt. Klem saften fra en halv sitron over.

Sett det så i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter.
Er du i tvil om den er ferdig? Den skal føles fast og stram ut. Usikker? Skjær litt i laksen på den tykkeste delen, begynner den å dele seg/falle fra hverandre, så er den ferdig.

Mens jeg ventet på laksen, lagde jeg verdens enkleste rømme saus. Jeg varmet opp 2 dl rømme, med sitronpepper og frsik gressløk. Ferdig!

En ekslusiv, meget kjapp laksemiddag, som smakte vannvittig godt.