Koke ris 101

Å koke ris er ikke bare å hive det i en kjele å fylle på med vann. Noen små kjappe triks vil gjøre risen så mye mye bedre

Bør du skylle risen? Tja. Du må ikke. Det kommer an på type ris og hva den skal brukes til, samt hvordan du liker den selv. Mange sier bastant ja fordi de er redde for hvem som har tatt på risen, osv. Men om det lumske kan overleve koking, blir det i hvert fall ikke borte av en dusj i kaldt vann, så dette er bare tull.

I utgangspunktet, hvis du skyller risen, så fjerner du stivelse på overflaten, og da blir ikke risen så klebrig. Dette gjelder spesielt for langkornet og mellomlangkornet ris. Skal du lage risotto eller risgrøt, er det best å ikke skylle for å få den “kremete” konsistensen. Mange asiatiske retter vil også at risen skal være klebrig.

Basmati ris liker mange å skylle for deretter å legge i bløt. Ved bløtlegging, blir risen også raskere ferdigkokt. En får også litt bedre konsistens på noen typer ris. Noen påstår at det også blir mer næringsrikt ved at næringstoffene lettere absorberes av kroppen, men dette har jeg ikke klart å bekrefte fra andre enn helsefanatikere. Synes det faktisk høres litt rart ut. Noen anbefaler bløtlegging hvis du har problemer med fordøyelsen.

Villris eller brun ris kan også med fordel bløtlegges, da blir den ferdig like fort som vanlig ris.

For vanlig ris til middag, skyller jeg som regel risen, men legger den ikke til bløtlegging over lengre tid. Hvor lenge skal den skylles? 2-3 minutter mens du romsterer i risen, da vil riskornene gni seg mot hverandre og fjerne stivelsen. Kan gjerne gjenta det en gang med nytt friskt vann. For å visualisere dette, brukte jeg her et ølglass, men du bruker en hvilken som helst bolle. Å skylle under rennende vann i sil fungerer også, men ikke like bra.

ris1

Legg merke til det grå vannet. Der er stivelsen.

Når det gjelder koking av ris, bruker jeg en vanlig kjele. Jeg bruker ikke ris-koker eller noe spesial-verktøy.

Jeg liker å sette litt godsmak på risen tidlig. Ha litt god olje sammen med finhakket løk i den varme kjelen. La løken surre såvidt først for å få frem løksmaken, før du heller risen oppi.

ris3

La risen frese sammen med løken i ett kort minutt. Rør litt i kjelen. Risen skal ikke bli brunet. Jeg tilsetter ikke noe salt eller krydder nå.

Deretter er det bare å helle oppi vann. Hvor mye vann? Det varierer veldig avhengig av type ris og kjele. Jeg bruker 1 del ris til 1 .5 deler vann som utgangspunkt. Det er jo lett å tilsette litt ekstra vann mot slutten om risen ikke er ferdigkokt.

Jeg koker risen uten lokk på mellomsterk varme. Den trenger ikke fosskoke. Det er viktig å røre litt i risen mot slutten, så den ikke brenner seg i bunn. Salt tilsetter jeg like før servering. Koketiden varierer også veldig avhengig av ris-typene, men en bør som regel beregne 15-25 minutter for de vanligste.

Vil du ha dekorativ gul ris? Tilsett litt gurkemeie i vannet. Eller om du har god råd, ja da bruker du ekte safran.

ris2

Ellers anbefaler jeg gjerne litt lek med smakene, så risen ikke blir lik og kjedelig hver gang. Prøv med litt kjøttsmak ved å tilsette eller koke i okse eller kyllingkraft (1 buljongterning oppi vannet går også). Lek med krydderet. Alt fra spiskummin til ingefær, karri og kanel er godt. Tilsett litt hakkede grønnsaker oppi. Ris bør ikke være den kjedelige delen av et måltid.