Juleøl dampet pinnekjøtt

Litt innhenting av siste ukens mat her nå.

På Nyttårsaften, så ble det pinnekjøtt.

Pinnekjøtt er enkelt. En kan prøve noen små varianter, men det er uansett enkelt. Så jeg setter bare opp noen enkle punkter om hvordan den ble laget denne gang.

Pinnekjøttet, som var urøkt, ble liggende i vann i 24 timer først. Vannet ble byttet flere ganger.

Helte en flaske Juleøl (som var gått ut på dato av en merkelig grunn) oppi kjelen, litt vann og en grønnsaks buljong terning. Det med å tilsette annet enn vann, gjør mest for kraften/fett skyen etterpå. Det tilsetter ikke så veldig mye smak på kjøttet. La noen bjørkepinner i bunn, på kryss og tvers, så det hevet kjøttet opp fra kjele bunnen. Kjøttet skal dampes, ikke kokes. Har du ikke pinner, bruk et grytelokk, eller suppebolle, for å heve kjøttet opp fra kjelebunnen.

Dampet det i nesten 3 timer. 15 minutter før det var ferdig, så ble en oppstykket Vossakorv hatt oppi kjelen. Litt ekstra tilbehør, passer ekstremt godt til Pinnekjøtt.

Du vet pinnekjøttet er ferdig hvis det løsner svært lett fra bena.

Pinnekjøttet ble så stekt i ovnen, på sterk varme i 5 minutter. Meningen er å få en liten sprø skorpe på kjøttet, like før servering.

Kålrabi stappe hørte selvsagt med. Nei jeg hadde ikke gulerøtter eller poteter oppi. Det er ikke grønnsaks stappe som lages, men kålrabi.
Koke skrelt kålrabi i små biter, med litt salt i vannet, til det er kokt litt for mye. Hell av vannet og mos det. At det er noen hele klumper er bare godt. Salt og pepper så det smaker som du ønsker det. Litt smør og kanskje litt melk eller fløte oppi for å få den riktige tykkelsen/konsistensen.

Kokte poteter. Brukte mandel poteter denne gangen.

Noen gang forsøkt å legge opp pinnekjøtt pent på en tallerken, for så å ta et bra bildet av det, etter 4-6 øl? Glem det.

Men det er uten tvil mat som smaker!!! Og det er mat alle kan lage!