IT-analfabeter på Stortinget

Vi blir stadig et mer digitalisert samfunn. Og det krever stadig høyere IT-kunnskap. Dette gjelder også for vår regjering og Stortinget.

Dessverre så henger ikke våre folkevalgte med i svingene. De har kanskje skjønt selv at de ikke har høye tekniske kunnskaper, men de har fullstendig misforstått hvordan å fikse dette problemet.

De setter bare bort IT spørsmål til noen IT selskaper med instrukser om å fikse utfordringen.

Og da har de allerede mistet retningsansen.

Noen ferske bevis:

  • Den første Smittestopp appen var en ren fadese fra start til slutt.
  • Den andre Smittestopp appen fungerte heller ikke som ønskelig, mest fordi ikke nok folk brukte den.
  • Og nå har vi fått tredd nedover oss nye hvitvaskingsregler som er helt bak mål.

Så hvorfor fungerer ikke IT tiltakene etter Stortingets ønsker?

Svaret er antagelig ganske enkelt. En må sette sammen to fag, ikke holde seg til ett.

IT og sosialantropologi må gå hånd i hånd. Sosial adferd bør ha mye høyere prioritering når det skal diskuteres IT sikkerhet, systemer eller apper.

En må ha en forståelse for om mennesker vil, kan, eller ønsker å bruke nye løsninger. Og om de har ønsket virkning og effekt.

Alle IT selskap er arrogante nok til å tro de kan alt. Jeg har jobbet med, og kjenner svært mange utrolig dyktige IT folk. Og jeg må bare si beklager nå på forskudd. Du spør ikke en nerd om normal sosial adferd.

En dyktig IT guru rister alltid på hodet når folk trykker uhemmet på et vedlegg, ukjent link eller en konkurranse på Facebook. Det er ulogisk å la seg «lure» så lett mener de alle sammen.

På 90 tallet var jeg på visning av det helt store som skulle komme innen IT. Nemlig en liten PC som var koblet til briller, som skjøt en laser inn på netthinnen, så du kunne lese og se alt fra PCen. Prosjektet ble slaktet og lagt ned. Selvsagt. Ingen utenom noen få nerder ville ha en laser skutt inn i øynene. Sosial adferd drepte IT nerdenes drømmer.

Takk og pris så er ikke alle mennesker like logiske. Ja da, fint om flest mulig lærer seg noen spilleregler i den voksende digitale verden. Men om en forfatter, kunster, musiker, kokk eller dikter skal holde seg til ren logisk tankegang, blir verden utrolig fattig. Jeg håper det aldri skjer at alle er like nerdete på teknologi.

Jeg tror at regjeringer, om de er blå eller rødgrønne, tabber seg ut gang på gang fordi de setter ut prosjekter, uten å kreve eksperter på sosial adferd med i IT teamene. Derfor virket ikke smitteappene som ønsket. Og derfor er de nye hvitvaskingsreglene til å le av.

Nå skal alle legitimere seg på nytt i bankene. Og måten det gjøres på er latterlig.

At brevet brukte nesten 2 uker på å komme frem, og det er 3 ukers frist imponerer heller ikke.

Du kan ikke bruke bankkort med bilde fra egen bank. Men du kan bruke pass, nasjonal identifikasjon eller bankkort fra en annen bank.

Svært mange har jo pass eller nasjonal identifikasjon. Men har du ikke, kan du få nytt med bankkortet som banken din ikke godtar som legitimasjon. Seriøst? Logisk?

Og bytter du bank, godtar den nye banken kortet fra din nåværende bank.

Kanskje det bare er jeg som er kynisk, men kriminelle har muligens allerede enten bankkort eller pass? Og om de mangler det ene, kan det skaffes av det andre.

I brevet jeg fikk fra DNB nå, sto det at myndighetene mente det var viktig at de hadde korrekt informasjon om meg som kunde, og siden jeg ble spurt om å legitimere meg på nytt, hadde de tydeligvis ikke nok.

En oppsummering. Jeg fikk min første konto i Postsparebanken som dåpsgave. Etter det har jeg hatt konto i Postbanken samt en annen sparebank, helt til de ble glufset opp av DNB konsernet.

Jeg vil påstå, at DNB vet mer om meg og min økonomi gjennom over 5 tiår, enn jeg har håp om eller kapasitet til å vite selv. Vet de ikke nok om meg, vet de ikke nok om noen. OK, kanskje det bare er enklere å be alle legitimere seg?

Men hva mer vil de lære når du og jeg legitimerer oss på nytt, for meg da med pass som er anskaffet med gammelt gyldig DNB kort?

Og da kommer det store spørsmålet. Hvem på Stortinget eller EU har funnet ut at dette er en klok ide? Hvem tror at dette vil redusere hvitvasking eller svindel? Har de med sosial adferd som spesialfelt, snakket med IT folk i det hele tatt?

Det er vel kun mellom 1-200 000 som nå må skaffe seg nytt bevis, det blir jo noen hundre millioner i kassa av dette. Alle andre legitmerer seg på nytt med det de har, kjeltring eller ikke.

Også må en ikke glemme, at det enkleste er bare å bytte bank med gammelt bankkort. Da er det ingen spørsmål, bare velkommen som ny kunde.

Det ser kanskje ut som Stortinget gjør noe fornuftig mot IT-kriminalitet, men akkurat dette tiltaket er latterlig. Men ok, svært lønnsomt for Staten.

De kriminelle er ROFLMAO. Ja altså, ruller rundt på gulvet og ler seg skakk i hjel.

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.