Er grønnsakene dine kjedelige?

Hvis du vokste opp omtrent som meg, sitter du antagelig igjen med følelsen av at grønnsaker var tvunget tilbehør som en måtte spise opp for å få dessert. Men den smaksløse tilbredningen gjorde det til en vond plikt, ikke en gastronomisk nytelse.

Nå om dagen har jeg alltid friske grønnsaker til middagene mine. Men ytterst sjeldent ser du de sånn som jeg fikk fra barndommen. Det gidder jeg ikke.

Her er noen få kjappe tips om hvordan du kan fiffe opp de vanligste grønnsakene vi Nordmenn har hjemme.

Gulerøtter:

 • Raspe de til en råkost. Klem sitronsaft over for å gi det lille ekstra. Eller hva med en skvett Balsamico?
 • Gulerotstuing. Kok de i skiver. Når ferdig, sil av vannet, tilsette melk. Når det koker opp, tilsette litt sausjevner(Maizena) eller (melk og potetmel som er ristet/blandet sammen). Salt og pepper.
 • Koke de i skiver. Men tilsette sukker eller suketter i vannet, i tillegg til salt, for å gi mer fylde i smaken. Noen Basilikum blader eller skiver sitron kan gi enda litt ekstra godsmak.

 

Blomkål:

 • Koke de i små buketter. Når de er ferdig, legg de på et stekebrett, strø ost, salt og pepper på. Gratineres i ovnen i 3-4 minutter på høy varme.
 • Steke små buketter i stekepanne med Olivenolje, salt og pepper.
 • Kan selvsagt ikke glemme den tradisjonelle gratinerte. Kok hel eller halv blomkål i litt mye salt. Når nesten ferdig kokt, legg på et stekebrett. La tørke litt, ellers vil alt du strør oppå falle av. Hell over en tykk hvit saus. Strø over ferdig stekt bacon, finhakket løk og ost. Bruk gjerne en osteblanding av vanlig gulost og Parmesan. Brunes i ovnen.

Brokkoli:

 • Koker du de ofte for mye? Kok de enda litt til da vel. Sil av vannet, visp godt i det. Tilsette salt og pepper. Kanskje litt finhakket løk og hvitløk. Også litt fløte. Kok den tjukk.
 • Brokkoli er også godt stekt i Olivenolje med salt og pepper. Bruk små buketter. Må ikke stekes lenge, bare ca. 4-6 minutter.
 • Ovnstekt. Skjær dem opp i små buketter. Strø sjøsalt, nykvernet pepper og litt olje oppå. Klem ut saften fra en sitron over, og finhakk/presse en hvitløk og strø over. La det stå i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter. Så røre litt i det. Stå i 5 minutter til. Server.

Tomat:

 • Del i to. Ovnstekt med ost og krydder på. Parmesan på er veldig godt.
 • Terninger, stekt i panne med Olivenolje, tilsette favoritt krydder. Basilikum, Timian eller Oregano er noe jeg bruker ofte.
 • Tomat salat er veldig kjapt å lage. Bare skjær i skiver, strø litt finhakket løk på. Kanskje litt Olivenolje? Balsamico? Eller din egen Vinagrette?

Har du bare litt forskjellige grønnsaker igjen? Kok de i samme kjele, eller stek de, med løk, salt og pepper. Lag din egen grønnsaksblanding.

Det er lov å teste nye grønnsaker også. De fleste blir helt ok om du koker eller steker de. Du MÅ ikke en gang kjenne til/ huske navnet på den.

Bruk fantasien!

Bare fordi vi er vant til kjedelig grønnsaker, betyr det ikke at vi må leve med det.

 

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.