Buffalo Wings (Kyllingvinger)101

Det er vel ikke en rett jeg har flere varianter på enn kyllingvinger, hotwings eller buffalo wings. Kjært barn har mange navn, og jeg elsker spicy vinger. Det finnes en del fellesnevnere i disse rettene. Jeg fant derfor ut at jeg ville lage en liten generell guide til hva som går gjennom hodet mitt når jeg skal bevinge meg en kveld.

For som regel følger jeg ikke en oppskrift. Det skjer kun om jeg skal skrive om det. Men det er noen tanker jeg har i hodet når jeg begynner.

For det første, marinaden.

Her er det noen ingredienser jeg tradisjonelt vil ha med. Men for all del, når du ser oppskriftene helt nederst, så ser du at jeg ikke alltid er like trofast.

  • Tomat puré
  • Hvit eddik
  • Brun sukker
  • Cayenne pepper, chili, tabasco og/eller Piri Piri (tørket chili)
  • Hvitløk, enten fersk eller tørket på kvern.

Resten varierer jeg.

Tomatpuré lager basisen og tykkelsen en ønsker. Men den er for besk alene, og der kommer brun sukker inn i bildet. Og ja, du la merke til den billige tomatpuréen? Jeg må innrømme at jeg ikke er så opptatt av kvaliteten her, siden den likevel skal “ødelegges” med mye krydder.

Når det gjelder eddik, så er jeg nok mer forsiktig enn amerikanere. De liker en sterk eddik smak, mens jeg foretrekker en svak anelse av den spisse sure smaken.

Styrken kommer fra en chili variant. Om det er tørket i form av cayenne pepper eller Piri Piri, flytende som i tabasco, eller fersk varierer jeg.

Men som med fersk hvitløk, så bør marinaden koke litt om du bruker fersk chili.

Som regel har jeg ikke tid eller ork til det, og da er det cayenne pepper, Piri Piri og tørket hvitløk på kvern som gjelder. Hvitløkpulver i et nødskrik, men jeg anbefaler på det sterkeste hvitløk på kvern fra Hindu.

Også, kommer en til fordelingen av ingrediensene.

Her slumper jeg, og deretter smaker til. Det krever en del smaking, men det er bare gøy. For alt kan repareres i sånne marinader.

Jeg begynner med tomatpuré, så en skvett eddik og et par spiseskjeer brun sukker før jeg begynner og hente frem styrken med chili osv.

Det er som regel styrken vi bommer på. Marinaden skal være sterk. Skikkelig sterk. En tommelfinger-regel. Når du smaker på en teskje marinade, skal du umiddelbart få lyst på minst et glass vann mens du hoster og harker litt.

Høres det galt ut? Vel, en må huske at kyllingen skal ligge i marinaden og få masse god smak. Og det krever tid og en sterk marinade.

Litt mer brun sukker er løsningen om en må ha 6 glass vann og mister stemmen etter en smaksprøve. (Ja det er jo yoghurt eller meieriprodukter som er best om halsen brenner.)

Ellers er det bare å pøse på med krydder til du finner en het men god smak.

Tykkelsen må også justeres litt. Med kun tomatpuré og en skvett eddik så er marinaden litt for tykk. Da bruker jeg bare litt vann for at den skal bli så tynn at den lett smøres rundt vingene, men likevel så tykk at den ikke renner av.

Andre ingredienser jeg ofte bruker for å sette særegne smaker er:

  • Soya saus
  • Worchester saus
  • Tørket dill
  • Bourbon
  • Honning
  • Sriracha saus

Hvor lenge skal vingene ligge i marinaden?

Det enkle svaret er, så lenge som mulig, men ikke over et par døgn. Minimum er nok 2-3 timer. Og det bør selvsagt stå i kjøleskapet med plastikk over.

Det skader heller ikke og romstere litt i bollen etter en time så en er sikker på at marinaden er jevnt fordelt.

Så var det tilberedningen.

Den beste metoden er nok å bake i ovnen på medium temperatur først, for så å frese opp temperaturen de siste minuttene mens en passer ekstra godt på. Da sikrer du at de er gjennomstekt, men ikke brent utenpå.

Som regel vil 20-30 minutter på 150 grader og 5-10 minutter på 200-220 grader med årvakent blikk. Litt sprø vinger er jo godt!

Også kommer spørsmålet om vingene skal ligge på rist, med eller uten bakepapir eller i en ildfast form.

Om de er godt marinert over tid, og du vil ha de mest mulig sprø, er rist best, da uten bakepapir. Men husk noe under som kan fange opp fettet som vil renne av. Bakepapir bruker du om du ikke orker å skure risten etterpå. Men da må du huske å snu vingene noen ganger.

Om du vil utnytte all smaken fra marinaden, er ildfast form best. Da renner ikke marinaden bort under baking, men blir liggende. Husk å snu de en gang eller to her også.

Denne gangen ble det ildfast form. Vingene har en tendens til å bli saftigere da, men på bekostning av sprøheten.

Det er gøy å slumpe sammen vinger. Om du likevel ønsker noen oppskrifter i stedet for å gi deg ut på det, har jeg som sagt en god del her. Noen av de bryter fullstendig med tankene rundt denne artikkelen. 🙂

 

Hot Wings

Crispy karri vinger

Tex Mex buffalo wings

Sriracha Akasia Hotwings

Asiatiske kyllingvinger (Hot wings)

Sriracha og tomat vinger med yoghurt dip

Kyllingvinger Provence

Pepperspray kyllingvinger

Brasert kyllingklubber

Kyllingklubber bakt i pesto og Creme Fraiche