Biff med sprøstekt løk

Ja verden elsker en god biff. I Norge har “biff med løk” vært nærmest en nasjonal rett.  Og jeg elsker å lage det selv. Men med noen små justeringer, blir den enda bedre. Som sprøstekt løk.

Å finne en god biff er ikke alltid like enkelt.  Noen liker at den skal være så mør at du kan skjære i den med en skje. Personlig liker jeg den litt fastere enn som så. Smaken kommer ikke fra mørhet.

Å velge en biff har jeg tidligere skrevet om her.

Krydder på en biff er også omdiskutert. Noen har kun på salt og pepper etter at den er stekt. Jeg har salt og nykvernetpepper på før. Jeg vil at krydderet skal steke seg fast på biffen. Og jeg har ganske rikelig på. De fleste krydrer for lite mener jeg.

Så var det stekingen. Bruk en god og varm panne. Biffen skal frese godt når den havner i panna. Porene i kjøttet skal lukkes raskt, for å unngå at den blir tørr.

Hvor lenge skal den så steke i pannen? Finnes ikke noe fasit svar på det. Det kommer selvsagt an på hvor tykk den er, og hvordan du ønsker den stekt. 1-3 minutter på hver side på en normal tykk biff må helt sikkert til. Men jeg har lært meg en ting. Er du usikker på om den er stekt nok, er den sikkert stekt for mye!

Etter hvert lærer en seg å kjenne på fastheten for å bedømme hvor mye stekt den er.

Viktig. La biffen hvile i 2-3 minutter etter at den er stekt, for at saftene skal roe seg.

Sprøstekt løk.

Det finnes mange oppskrifter på deiger for sprøstekt løk. Men det kan gjøres mye enklere enn som så. Bruk mel. Jeg har i en bolle, mel, salt og pepper. Ha løkringer oppi, og sørg for at alle ringene blir godt dekket.

Ha så løken i en varm stekepanne med rikelig olje. Stekes i veldig kort tid, på begge sider om nødvendig. Ikke stek for mye løk om gangen.

Bakt potet.

Jeg blir nesten arg når jeg ser folk fortsatt baker poteter med aluminiumsfolie på. Eneste grunnen til å bruke det, må være at du, som på restauranter, skal holde den varm i noen timer.

Vask poteten godt. Skinnet til en bakt potet kan være nydelig.

Legg den så på en seng med havsalt, og bak den i 45-60 minutter på  ca. 200 grader. Da får du en smakfull potet med sprøstekt skinn.

Bakt på en seng med havsalt.

Rødvinsky.

Saus er ikke alltid nødvendig til en god biff, men en rødvinsky kan du lage på 1 minutt.

Bare helle en skvett rødvin oppi pannen du nettopp har stekt biffen i, og la det koke litt. Vil du jevne den, kan du ha litt Maizena hurtigjevning oppi, evt litt mel og vann som er pisket hardt sammen på forhånd.

Jeg hadde også Manchego gratinert tomat og friske asparges bønner til.

 

En god biffmiddag skal ikke undervurderes