Rødvins-brasert svinestek

Nok en nydelig rett som tar 10 minutter med arbeid, men timer med venting. Men jeg er ganske lei alt som minner om julemat, så en liten vri på steken måtte til i dag.

Vil her også nevne at jeg prøver å følge med på tilbudene til matvarekjedene på Ukens Tips og Tilbud siden min.

Så var det maten da. Dette er utrolig enkelt. Du må bare huske på at du trenger å vente i noen timer.

Ta frem en jern kjele, eller en ildfast form. Jeg har ikke en god jern kjele. (Sponsor?) Så det ble en ildfast form. En god slump bra olivenolje (ikke virgin/kaldpresset) i bunn. Så smurte jeg svinesteken  godt inn med nykvernet pepper og sjøsalt, og la den oppi.

Så tok jeg litt grønnsaker. Viktig med grønnsaker her, da det gir mye smak. Jeg valgte gulerøtter, poteter, løk og svisker.  Potetene og sviskene lot jeg være hele. Resten hakket jeg opp svært grovt. Dette skal jo være lenge i ovnen og derfor må det kuttes grovt eller forbli helt. Ok, 2 fedd hvitløk finhakket jeg oppi også. (Sellerirot, kålrot og purre hadde også passet godt i tillegg.)

Så strø litt salt og pepper over grønnsakene. Fant så frem rødvinen jeg sovnet fra i helgen, og helte den over grønnsakene.  Det ble ca. 4-6 dl.

Husk folie eller lokk over.

Aluminiums folie over det hele (eller lokk), og inn i ovnen på 150 grader. La den stå i noen timer.

Noen timer? Hvor lenge er det? Det har seg sånn, at du kan steke den ferdig, eller steke den god. 1,5-2 timer så er den ferdig. 3-4 timer så er den mye bedre. 4-5 timer er den best.Denne lille steken sto inne i ca. 4 timer totalt.

Bare husk å titte litt oppi, for å være sikker på at det er mere enn nok veske/kraft i formen/kjelen.

Siste 15-20 minuttene skrudde jeg opp varmen og tok av folien, for å gi den en liten fin skorpe evt. svor om det er nok fett på den.

Lot den hvile i 10 minutter i rom temperatur.

La steken hvile litt før du skjærer i den.

Husk en skarp kniv til å skjære i steken når den er ferdig, for den kommer til å være veldig mør og porøs. Men smaken er uslålig.

Saus kan du lage av kraften om du ønsker. Jeg storkoste meg med bare sjyen.

Litt tyttebærsyltetøy passet flott til den symfonien av smaker.

En symfoni av smaker!