Fårikål. Sau eller lam?

Bildet lånt av Wikipedia

Så sikkert som at det blir regn når høsten setter inn, så kommer Fårikål krigen. Hvilken råvarer bør/skal en bruke, og til hvilken pris?

Riktignok har ikke alle butikkene kommet i gang enda. Noen skylder på nettopp mye regn og vått ull (Rema 1000) , mens andre har fullt opp av utvalg fra 29,- kr. kiloen og oppover.

Så da kommer spørsmålet. Skal du bruke lam eller sau/får i gryten?

Lam er uten tvil et bedre kjøtt. Mindre fett, en renere/mildere smak. Lam er ofte litt mørere, og ofte litt dyrere.

Derfor velger jeg ofte får.

Ikke pga prisen, men fordi den har litt mer fett, den er ikke så mør, og den har en litt “fyldigere” smak. For det er nettopp det som er Fårikål i mine øyne og ganer. At det stort sett er billigere er en bonus.

Uansett, fårikål skal koke lenge, så da er ikke mørheten et problem.

Liker du ikke mye fett i Fårikålen, kan du bare skumme det av på toppen, spesielt hvis du lår gryten stå litt i ro før servering.

Og tradisjonen var helt sikkert at en skulle bruke de delene av sauen som ikke passet til stek, røking, koteletter osv. En kan ikke kaste bort nydelige koteletter på en gryte? Og er ikke tradisjoner til for å holdes? Nå ja, denne tradisjonen er jo ikke så gammel da, den oppsto mellom 18 og 1900 tallet, så vikingene hadde lite med dette å gjøre.

Og smaken, vel, den litt rustikke smaken som kommer av en god sau med noen år på beina, er det som er Fårikål for meg. Det kombinert med salt og litt mye pepper.

Uansett hva du velger, hva din mening er, så vil jeg påstå at du har rett. Jeg tror ikke det går å ta feil i denne diskusjonen. Fårikål kjøtt som kokes lenge, er nesten alltid godt!

Fårikål er forøvrig noe alle kan klare å lage. Du hiver kjøtt og kål i en gryte lagvis, skilt med litt mel om du vil ha en litt jevnet kraft. Salt og pepper. Koke. Så koke litt til. Alle kan lage Fårikål.

Uansett hvilken kjøtt du velger, så ønsker jeg dere alle en god Fårikål sesong. Nå skal jeg ut å kjøpe meg litt gammal sau til gryten. Årets første sauikål blir til helgen, ja den varer kanskje til over helgen om gryten er stor nok.

Og husk, siste torsdagen i september er Fårikålens dag!