Den perfekte rensdyrstek?!

Rensdyr er og blir nydelig. Men mange sliter med tørre, seige steker. Jeg satte derfor igang med å skape det perfekte måltid med rensdyrstek. Uten å gjøre det for avansert selvsagt. Men, dette tok uansett tid, så du kan bare åpne rødvinen, for noe kos på kjøkkenet hører med.

Først og fremst kjøpte jeg den billigste steken jeg kunne finne. Alle har det på tilbud om dagen, men Joker hadde den beste prisen denne uken. 169,- pr. kg er overkommelig! (red. desember 2012)

Og det viste seg å være et svært godt kjøp. Joda steken var frossen. Etter forsiktig tining over natten, så fikk jeg se steken. Den så flott ut!

Det første du skal gjøre, er å krydre den. Ikke vær for beskjeden. Ta i litt. Jeg brukte salt, pepper og litt knuste enebær.

Så skal du steke den kjapt i en stekepanne for å lukke porene. Bare svi den kjapt av i pannen! (Tips:Når du er ferdig med det og fjernet steken, ha vann i pannen, og la det koke litt mens du skraper litt, dette skal bli kraft for saus senere.)

Svi av steken på alle sider kjapt i en stekepanne.

Så var det å sette inn et steketermometer. Her er det mange som feiler. VIKTIG. Sett termometer inn fra enden. Da unngår du at tuppen havner for langt inn, for nær andre siden av steken. Du ønsker jo å måle kjernetemperatur, ikke sidetemperatur. Ikke sant?

Deretter oppi en ovnpanne, med litt nøytral olje oppi f.eks. rapseolje eller maisolje. Ha gjerne litt olje over steken også.

Stikk termometer inn fra enden, ikke siden!

Sett steken inn i ovnen på 170 grader. Kjernetemperaturen du ønsker når du skal ta ut steken er 55 grader C.

Min stek var på drøy 1 kg. og tok ca. 1,5 timer.

Ta steken ut, og la den hvile i 20-30 minutter, ikke vær redd for at den blir kald. Kjernetemperaturen vil fortsette å stige litt, og ender da på rundt 60-65  grader. Saftene vil roe seg, og spre seg jevnt inni kjøttet, og sørge for jevn saftig stek. (Tips: Ha vann i ovnpannen etterpå, og la det koke, enten i ovnen eller på en stekeplate, for å få enda mere kraft.)

Server!

 

Tilbehør:

Hvitvinskokt pære.

I en kjele, ha følgende for 2 porsjoner:

  • 2 dl hvitvin
  • 2 dl vann
  • 2 ss brunt sukker
  • 1 ss kanel

Kok dette opp.

Skrell 1-2 pærer, del i to, ta ut kjernen med en t-skje eller lignende. Legg oppi kjelen, og damp/småkoke pærene med lokk over i ca. 15 minutter.

Ikke kok for lenge. Pærer kan godt være litt rå.

Disse kan godt være kalde ved servering.

Server med tyttebærsyltetøy, ripsgele eller bjørnebærgele oppi.

 

Rosenkål med bacon og løk.

Det første en bør gjøre med rosenkål, er å rense de. Ta vekk de ytterste bladene, da de ofte kan gi en bitter smak. 1 porsjon er ca. 8-12 stykker.

Kok rosenkålen i vann,  smør og 1 ts sjøsalt, til de er nesten ferdig. Usikker på om de er ferdig? Smak på en. De skal være svært faste, uten at de er harde. Hell kjelen med rosenkålen oppi en rist. Ha de så tilbake i kjelen, og hell kaldt vann oppi for at de skal slutte å koke innvendig.

Skjær opp i småbiter 1 skive bacon og finhakke 1 kvart løk pr. porsjon,  ha det i en varm stekepanne med olje.

Stek bacon og løk i 3-4 minutter, før du har oppi rosenkålen.

Steke alt sammen mens du rører litt av og til, i 3-5 minutter.

Vips, så er ikke rosenkålen så kjedelig lenger.

Fløtesaus

Ha kraften som du har samlet,  oppi en kjele. Hakk en halv løk og ha oppi, og la dette koke en god stund (minst 10 minutter, eller så lenge som mulig). Gjerne til det har redusert til halvparten. Sil dette oppi en ny kjele, og smak til med fløte, salt og pepper. La det koke litt for at fløten skal tykne den litt (OBS, etter at fløten havner i sausen, vil den være svært tilbøylig til å koke over hver gang du snur deg vekk). Jevne den med Maizena hurtigjevner om det trenges. Noen har brunost oppi for å gi den et mere søtlig preg samt tykkere konsistens. Jeg brukte litt brunt sukker i stedet. En skvett rødvin passer også om du likevel har åpnet en flaske til “matlagingen”.

I tillegg serverte jeg hel ovnstekt sjampinjong og Rösti Cocotte.

Høstens beste måltid så langt!